Een diepvries is ideaal om eten in op te bergen. Tenslotte wordt de houdbaarheid van eten enorm verlengd, kun je het eten gemakkelijk pakken en ontdooien en is het ook ideaal voor snelle maaltijden zoals pizza’s en frietjes. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de houdbaarheid van producten in de diepvries? Wat kun je wel en niet invriezen, hoe lang blijft eten goed en hoe gebruik je ingevroren eten?
Ingevroren in de winkel
Een aantal items, zoals frietjes en pizza’s zijn al in de winkel ingevroren. Ze worden gemaakt, meteen diepgevroren en vervolgens in deze staat vervoert naar de winkel. Wij kopen ze, nemen ze snel mee naar huis en zetten ze in de diepvries vóórdat ze kunnen ontdooien. Tenslotte kun je ontdooide items niet meer terugzetten in de vriezer. Hoe nu verder? In dit geval is het simpel: op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Deze geldt voor wanneer het product in bevroren toestand blijft, hoewel er vaak ook bij staat hoe lang je het nog kunt bewaren wanneer het ontdooit is.
Verse groene groentes
Veel verse groentes zijn ook prima in te vriezen. Vrijwel alle groene groentes (uitgezonderd sla) kunnen worden ingevroren. Om de smaak het langst goed te houden, snij je de groente fijn en stopt hem rauw (maar wel goed verpakt) in de diepvries. Zorg dat eventueel vocht er goed is uitgelekt en dat het zakje waarin je de groente verpakt goed gesloten is. In deze toestand blijft de groente heel lang goed – in het minimale geval 6 weken, maar vrijwel alle groene groentes zijn ongeveer 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Andere groentes
Ook andere groentes kun je invriezen, zoals rode kool, witte kool of paprika’s. Let wel goed op: een aantal groentes kun je beter niet invriezen! Denk bijvoorbeeld aan witlof (deze wordt snel smaakloos en slap) en asperges (deze worden taai en draderig). Je moet dus per groente beoordelen of het wel of niet kan worden ingevroren. Zorg altijd voor goed gesloten zakjes, want anders droogt de groente uit.
Vlees
Vrijwel alle vleessoorten zijn goed in te vriezen. De hamvraag is: wat is er met het vlees gebeurd vóórdat het wordt ingevroren? Hoe ouder het vlees, hoe minder goed het is om het in te vriezen. Vlees uit de supermarkt kan worden ingevroren, mits je dat zo snel mogelijk na aankoop doet – en in elk geval vóór de uiterste verkoopdatum. Wanneer vlees eenmaal op kamertemperatuur is geweest, dus te lang buiten de koeling, kun je het beter niet meer in rauwe toestand invriezen. Wat je wel kunt doen is het vlees aan gaar bakken en dan alsnog snel invriezen. Dit is vooral na een barbecue handig, want je hebt meestal nog wel wat vlees over dat op kamertemperatuur is geweest. Ingevroren vlees is ongeveer 3 maanden goed te houden, daarna begint het uit te drogen. Is vlees vacuüm verpakt, dan kan het 6 maanden in de vriezer blijven.
Vis
Wanneer je vis groot inslaat, bijvoorbeeld omdat het in de aanbieding is, kun je het best invriezen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor vlees: is het op kamertemperatuur geweest, dan moet je het eerst bakken. Is het gekoeld gebleven, dan hangt de houdbaarheid vooral af van de manier van verpakken. Vacuüm verpakte producten kunnen gemakkelijk 6 maanden lekker vers blijven, terwijl andere verpakkingen meestal maar 3 maanden goed zijn. Daarna droogt de vis uit en kun je hem ook niet meer goed bakken.
Ingevroren maaltijden
Wanneer je gerechten hebt bereid, kun je ze meestal ook invriezen. Dit hangt vooral af van de bestanddelen. Vries geen gerechten in die room, slagroom of creme fraiche bevatten: deze zullen bij het ontdooien korrelig worden en er vies uitzien (je kunt ze nog wel eten, maar ze worden wel sneller slecht en zijn minder lekker). Door de band genomen kun je vrijwel alle maaltijden die geen zuivel bevatten invriezen. Deze zullen 2-3 maanden houdbaar zijn, daarna drogen ze uit. Heb je nog restjes over van de vorige dag? Je kunt ze invriezen, maar er zijn ook allerlei leuke recepten met restjes.
Taarten, koek en gebak
In principe geldt hier dat je moet bedenken wat er gebeurt bij het ontdooien. De houdbaarheid van ingevroren eten hangt vooral af van de bestanddelen. Je kunt vrij veel baksels goed invriezen, maar je moet bedenken dat er bij het ontdooien veel vocht vrijkomt. Daardoor zullen taarten klef worden en koekjes worden zacht. Daarom wordt aangeraden om wel losse taartbodems in te vriezen (deze bevatten van zichzelf weinig vocht) en pas na het ontdooien de bovenkant van de taart te maken. Koekjes en dergelijke kun je beter niet invriezen.
Vuistregels bij ingevroren eten
Er zijn enkele praktische vuistregels die eigenlijk altijd gelden voor ingevroren eten. Deze gelden voor vrijwel alle soorten eten en het is verstandig dit in je hoofd te houden als je ingevroren eten gebruikt:
- Laat ingevroren eten rustig ontdooien. Heb je minder tijd hiervoor, gebruik dan een ontdooistand van de magnetron of leg de hele verpakking van wat je wilt ontdooien in warm water. Gooi geen bevroren eten direct in de pan, want dan wordt de binnenkant meestal niet gaar!
- Ingevroren eten dat is ontdooid, mag nooit opnieuw worden ingevroren! Wanneer het eten dat je hebt laten ontdooien rauw is, kun je het wel goed doorbakken en dan opnieuw ontdooien. Eten dat eenmaal is bereid kun je niet opnieuw invriezen.
- Rauwe producten behouden 3 maanden hun smaak en blijven langer goed naarmate ze beter verpakt worden. Vacuüm verpakte spullen blijven ongeveer 2 keer zo lang goed als niet-vacuum verpakte items.
- Voor warme maaltijden geldt dat je niets kunt invriezen waar room of andere zuivelproducten in zitten. Bij gebak en koekjes geldt dit voor alles wat krokant is, want dat wordt zacht tijdens het ontdooien. Gebakjes die van nature zacht zijn (cakes, taartbodems) kunnen wel ingevroren worden.
Met behulp van deze vuistregels moet je een heel eind op weg komen om je eten in te vriezen. Wel wil je adviseren om hier ook zelf mee te experimenteren. Hoewel dit belangrijke hoofdregels zijn, zijn er altijd uitzonderingen! Neem bijvoorbeeld groene kool: je kunt het inderdaad invriezen, maar het beïnvloedt wel de smaak van de spullen eromheen, waardoor het niet altijd praktisch is om het in te vriezen…