Heb je er ook zo vaak last van dat je verse groente en fruit hebt gekocht, maar dat het zo snel beschimmelt, verkleurt of verlept? Zeker op warme dagen kan dit snel gebeuren. En dat is zonde. Maar met deze tips blijven je groente en fruit lekker vers!
Koel bewaren
Het beste kun je groente en fruit in de koelcel of koelkast bewaren. Dit doe je dan in een papieren zak of de originele verpakking. Deze laatste is namelijk goed luchtdicht afgesloten, waardoor de groente of het fruit vers blijft. Wanneer je groente of fruit op de markt hebt gekocht is het beter om het in een papieren zak te bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook met sommige soorten groente en fruit.
Droog bewaren
De koelkast kan nog wel eens nat of vochtig zijn, wat schimmelvorming kan veroorzaken. Om te zorgen dat je groente of fruit niet nat wordt zou je het kunnen bewaren in luchtdicht af te sluiten bakken, de eigen plastic verpakking of een papieren zak. Deze laatste vangt ook vocht op. Wil je je groente en fruit niet in de koelkast bewaren, dan kun je het ook droog bewaren in het donker in de voorraadkast.
Tip: citroensap
Heb je een fruitsalade bereidt, dan is er een kans dat bananen en appels snel verkleuren. Dat komt doordat het vruchtvlees wordt blootgesteld aan zuurstof. Je houdt het langer vers en fris door er citroensap over te besprenkelen. Dat geeft niet alleen een lekkere frisse smaak, maar gaat ook de oxidatie tegen door de antioxidanten in het sap.
Tip: inmaken
Groente en fruit kun je ook goed bewaren wanneer je deze zelf conserveert in potten. Dit inmaken heet wecken en hiervoor heb je speciale weckpotjes nodig die zichzelf tijdens het bereidingsproces vacuüm dicht zuigen. Zo blijven groente en fruit ook langer vers. Het is even een klus, maar het is wel heel lekker en handig om in huis te hebben. Vaak wordt er wel suiker toegevoegd bij het wecken, dus houd daar wel rekening mee.
Je kunt groenten en fruit op verschillende manieren goed bewaren. Wist je trouwens dat je verse kruiden juist wél nat moet bewaren? Die wikkel je het beste in een vochtig keukendoekje of wc-papier. Of je zet de kruiden in een vaasje water, zoals je met bloemen zou doen.