Afvallen is voor een kind niet eenvoudig. Heel vaak ligt de grond in ongezonde leefgewoonten, waar een kind weinig aan kan doen. Daarom is het belangrijk dat de ouders inzien dat er iets moet veranderen. Want alleen wanneer de ouders meewerken, kan een kind afvallen.
Ontdek het probleem
Is je kind te zwaar? Kijk eens eerlijk naar zijn lichaam. Is dat nou nog onschuldig babyvet, of moet je eerlijk toegeven dat er echt wel iets af kan? Zoek ook uit wat een gemiddeld gewicht is voor een kind van zijn leeftijd. Check ook:
- Wordt hij gepest met zijn gewicht?
- Kun je er op een normale manier over praten, zonder beschuldigend te klinken of er een speciale lading aan te geven?
- Hoe is het gewicht van jezelf en je partner? Zijn jullie zelf ook te zwaar?
Afvallen kind: begin met bijhouden
Voordat je meteen alles over de kop gooit, is het belangrijk om samen met je kind te kijken wat er precies gebeurt. Dat kun je op een leuke manier doen. Installeer een applicatie op tablet, telefoon of computer waarmee je kunt bijhouden wat er wordt gegeten. Er zijn handige apps, zoals “Food”. Daarin kun je alles invoeren wat genuttigd wordt en de app vindt automatisch de hoeveelheden en het aantal calorieën erbij.
Houd deze app minstens twee weken EERLIJK bij. Voer niet alleen eten, maar ook drinken in. Een colaatje doet bijvoorbeeld heel veel. Na twee weken ga je voor het schermpje zitten en bekijken jullie samen wat er allemaal naar binnen is gegaan en hoeveel calorieën dat eigenlijk was. Vraag aan je kind waarmee hij zelf denkt dit patroon te kunnen veranderen.
Laat het hele gezin meedoen!
De sleutel tot het afvallen van een kind: het hele gezin moet meedoen. Want er is niets moeilijker voor je kind dan moeten toezien hoe anderen lekker snoepen terwijl hij het zelf niet mag. Dat is ook niet eerlijk. Dus doen jullie allemaal mee. Gebruik de app om bij te houden wat je kind eet en houd je daar zelf ook aan. Eventuele boertjes en zusjes kunnen ook gewoon meedoen, dat is alleen maar gezond!
Afvallen? Maak het inzichtelijk
Misschien ben je geneigd om als een soort dictator naast de koelkast te gaan staan. Dat is echter helemaal niet praktisch. Ten eerste is de kans groot dat je kind gaat ‘sluipsnoepen’ op momenten dat je even niet oplet. Ten tweede krijg jij het imago van een dictator. En zo maak je het onnodig moeilijk. Want of het IQ van je kind 80 is of 180: je kunt het altijd inzichtelijk maken.
Vergelijk verschillende soorten eten met elkaar en laat aan je kind zien hoeveel calorieën er eigenlijk in bepaalde producten zitten. Leg bijvoorbeeld eens een sinaasappel naast een zakje chips. Of zet een beker cola naast een beker aardbeiensiroop. Waarschijnlijk doet dat simpele inzicht veel meer voor je kind dan alleen maar een verbod op bepaalde etenswaren.
Schep minder op tijdens maaltijden
80% van de Nederlandse kinderen eet teveel tijdens de maaltijd. Hoe dat komt? Deels doordat de ogen groter zijn dan de maag. En deels omdat ons wordt geleerd om netjes het bord leeg te eten, ongeacht wat erop ligt. Tijd om daar verandering in te brengen. Schep de borden wat minder vol. Is het bord leeg? Dan mag er nog iets opgeschept worden, maar blijf de hoeveelheden een beetje in de gaten houden. Na een tijdje went het lichaam van je kind eraan om minder te eten.
Gebruik kleine stappen
Volwassenen hebben meestal meer zelfbeheersing dan kinderen. En aangezien de maag van dikke kinderen vaak wat is uitgerekt, heeft hij ook sneller een hongergevoel. Gebruik dus kleine stappen om af te vallen. Na een tijdje went je kind aan kleinere porties en minder tussendoortjes en zal het vanzelf makkelijker zijn om nog wat dingetjes te minderen. Heb daarbij vooral geduld: wat er in 10 jaar aan is gegeten is er niet in twee weken af.
Kies NOOIT een crashdieet of eenzijdig dieet voor een kind!!
Het klinkt zo gezond, koolhydraatarm of vetarm eten. Of een dieet met shakes en sappen. Maar dat is het absoluut niet, zeker niet voor kinderen. Want hoewel je kind misschien wat teveel kilo’s heeft, is hij wel in de groei. En dus is het erg schadelijk als je bepaalde voedingsgroepen vermijdt. Denk om de schijf van vijf. Een crashdieet is helemaal funest voor een kind in de groei: doordat het lichaam energie nodig heeft, raakt de aanmaak van bijvoorbeeld insuline sneller in de war. Je kind gaat daardoor sneller jojoën met zijn gewicht en dat is niet wat je hem wilt leren.
Gebruik voedsel niet als beloning
Voedsel wordt al snel als beloning gebruikt. Denk maar aan de mantra: als je je bord niet leeg eet krijg je geen toetje. Het is een soort automatische reactie, maar niet een praktische oplossing. Door eten als een beloning te zien, geef je er extra lading aan. Daardoor is het gemakkelijker om te gaan ’emo-eten’: eten in tijden van stress. Merk je al dat je kind meer eet als het last heeft van stress? Dan is het om je kind af te laten vallen een must dat je een andere uitlaatklep voor hem vindt. En uiteraard moet je, als dat lukt, proberen de stress te verminderen. Heeft je kind zich een dag keurig aan zijn nieuwe eetregels gehouden? Dan mag hij een sticker plakken. Bedenk een mooie beloning: misschien een pakket Lego of een tripje naar een pretpark.
Benadruk de voordelen
Kinderen en afvallen, dat lijkt helemaal geen leuke combinatie. Veel ouders zien er behoorlijk tegenop op te veranderen. En de kinderen vinden het natuurlijk ook niet leuk. Daarom moet je je afvragen wat de voordelen zijn. Schrijf ze samen op.
- Door af te vallen word je waarschijnlijk minder geplaagd met je gewicht
- Je voelt je fitter
- Je kunt weer meedoen met (noem een sport)
- Het is veel beter voor je tanden als je minder eet, dus minder gaatjes
- Het is goedkoper
Combineer een dieet met meer bewegen
En again: doe dat samen. Als jullie al fitte ouders zijn vinden jullie een beetje extra beweging geen probleem. En als jullie zelf niet fit zijn, zal de oefening jullie goeddoen. Eventueel maken jullie er gewoon een spelletje van: hoe ver kun je komen? En hoe ver kom je volgende keer?
Afvallen voor kinderen is niet eenvoudig. Het is alleen te doen als je er met het hele gezin achter staat. Samen moeten jullie ontdekken wat nou eigenlijk het probleem is. En dan ook samen op zoek naar een oplossing. Bedenk regels in overleg met je kind en maak het proces vooral inzichtelijk. Door het goed te begrijpen is het gemakkelijk voor een kind om zich aan de regels te houden en af te vallen.