Een suikervrij of suikerarm dieet is niet gemakkelijk te houden. Je verlangt automatisch naar suikers, maar je weet dat ze niet goed voor je zijn. Zeker als je diabetes hebt, is het lastig om je aan de precieze voorschriften te houden. Bovendien bevat bijna elk verpakt product in de supermarkt suiker in één of andere vorm. Wil jij graag suikerarm eten, maar weet je echt niet wat nog kan? Dit zijn 3 heerlijke suikerarme recepten. Ideaal om te maken als gezond tussendoortje!
1. Fruitige ijsjes
Als je suikerarm moet eten, kun je eigenlijk geen ijsjes eten uit de supermarkt. Ze bestaan meestal vooral uit water of melk en een heleboel suikers. Maar… je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken! Zó maak je suikerarme ijsjes.
- 150 gram fruit
- Bijv. aardbeien, bananen, stukjes appel, meloen enz. Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken zoals bessen en frambozen.
- 240 ml ongezoete amandelmelk
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- Evt. suiker of gezonde zoetstof naar smaak
Schil het fruit en haal de pitten of klokhuizen eruit. Maal het fruit dan fijn met staafmixer of keukenmachine. Voeg dan de amandelmelk, citroensap en vanille extract toe en meng goed.
Proef wat van het mengsel. Bij de meeste fruitsoorten zal het nu al zoet genoeg zijn. Zo niet, dan voeg je enkele druppels zoetstof toe, of een heel klein beetje suiker. Wees hier terughoudend in! Vaak wordt het mengsel tijdens het invriezen nog iets zoeter.
Giet het mengsel in ijsvormpjes, doe de stokjes erin en laat minimaal 4 uur bevriezen.
2. Ananas-kokos koeken
De kokoskoeken uit de winkel bevatten heel erg veel suiker. Zeker als je een suikerarm dieet volgt, is het onverstandig om deze te nemen. Gelukkig kun je ze ook zelf maken, met veel minder suiker.
- 150 g havermout
- 2 eieren
- 250 g verse ananas
- 25 g geraspte kokos
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ananas in stukken, zorg dat het niet meer vochtig is en maal dan grof met keukenmachine of staafmixer. Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg. Zorg dat alles goed verdeeld en gelijkmatig is.
Bekleed een kleine bakvorm met bakpapier en doe het deeg erin. Het deeg moet ong. 1 cm dik zijn. Bak het ongeveer 45-50 minuten in de oven. Is je deeg dikker, dan moet het wat langer bakken. Is het dunner, dan kun je beter beginnen met 30 minuten en kijken of het gaar is. Je ziet dat de koek klaar is als de buitenkant mooi bruin en iets korrelig is geworden.
Voor diabetici: de ananas bevat uiteraard natuurlijke suikers. Houd hier rekening mee!
3. Appelchips
Misschien verlang je wel ontzettend naar een zak chips. Maar je weet dat dit niet verstandig is als je een suikerarm dieet wilt volgen! Gelukkig kun je ook zelf heerlijke chips maken, al heb je wel wat geduld nodig!
- 1-3 appels
- evt. iets zout
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Schil de appels zo dun mogelijk, bij voorkeur met een dunschiller. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier. Je kunt eventueel meerdere bakplaten boven elkaar gebruiken als dat past in de oven. Verdeel de plakjes appel zo dat ze elkaar niet overlappen. Besprenkel eventueel (zuinig!) met zout.
Bak de appelschijfjes op 100 graden ongeveer 60 minuten. Draai de schijfjes dan om en bak nog eens 60 minuten.
De reden waarom dit op zo’n lage temperatuur moet en zo lang duurt, komt omdat het vocht uit de appelschijfjes moet verdampen. Als je de oven te hoog zet zal de appel verbranden. Je hebt dus heel wat geduld nodig. Maar… dat heb je ook wel echt heerlijke chips!