Vooral in Vlaanderen, maar steeds meer in Nederland, is stoofvlees dat met bier is bereid erg populair. Het gekke is dat niet alleen liefhebbers van bier hier gek op zijn! Het bier geeft het vlees namelijk een heerlijke extra smaak. Bovendien is goed klaargemaakt stoofvlees heerlijk zacht en mals: perfect om van te genieten bij allerlei gerechten. Stoofvlees en rijst of stoofvlees en friet zijn bekende combinaties. Met… een biertje natuurlijk!
Tip: één van de belangrijkste regels bij het maken van stoofvlees: gebruik alleen stoofvlees op kamertemperatuur en voeg er nooit koud water aan toe tijdens het koken. Koud vlees wordt namelijk veel langzamer gaar en mals dan vlees op kamertemperatuur, omdat de poriën sluiten. Zelfs het bier mag al wat verwarmd zijn voordat je het toevoegt!
Recept 1: origineel Vlaams stoofvlees met bier
Dit stoofvlees recept is al eeuwenlang bekend in Vlaanderen. Een interessant weetje: oorspronkelijk aten vooral arme mensen dit gerecht, omdat er alleen goedkope ingrediënten werden gebruikt. Tegenwoordig is het recept wel iets aangevuld met kruiden om de smaak nog verder te verfijnen.
Ingrediënten (4-5 pers.)
- 2 middelgrote uien, in kleine blokjes
- 2 knoflookteentjes, kleingesneden
- 800 gram runderpoulet
- 1 eetlepel bloem
- 30 gram boter
- 1 flesje trappisten dubbel bier of 1 flesje trappisten trippel bier
- 1 blaadje laurier
- 3 takjes tijm
- 1 bouillonblokje
- 1 theelepel gemalen kruidnagel of 3 kruidnagels
- 1 kleine theelepel nootmuskaat
Bereidingswijze
- Snij het vlees in niet al te kleine blokjes en bestrooi het licht met zout en peper. Haal het vlees daarna door de bloem, zodat het witbestoven is.
- Verhit de boter in de pan en bak het vlees rondom aan op hoog vuur. Zet het gas lager en bak de knoflook en uien even mee, ongeveer 2 minuten. Voeg dan laurier, tijm, kruidnagels en nootmuskaat toe.
- Kook 100 ml water en los daar het bouillonblokje in op. Giet het mengsel dan (nog zo warm mogelijk!) bij het vlees.
- Giet het bier langzaam bij het vlees, doe de deksel op de pan en laat het op een zacht pitje in ongeveer 3,5 uur gaar stoven.
Recept 2: Oma’s stoofvlees met bier
Even voor de volledigheid: dit recept wordt ‘oma’s stoofvlees’ genoemd, maar in feite heeft ook deze oma gesnuffeld in de Vlaamse keuken. Dit recept is een stuk zoeter dan het vorige, maar heeft dezelfde basis: bier en rundvlees. Dit keer is het hoofdingrediënt echter rundersukade, dat in een stoofpotje extra mals blijft. Een goedkopere optie is runderpoulet, maar dan is het verstandig om even wat langer te stoven.
Ingrediënten (4-5 pers.)
- 900 gram sukadelappen
- 30 gram boter
- 3 middelgrote uien
- 1 flesje Leffe dubbel of trippel bier van 375 ml (dus iets meer dan in ‘gewone’ flesjes) of 1,5 normaal flesje
- 2 eetlepels bloem
- 300 ml runderbouillon
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels donkerbruine suiker
Bereidingswijze
- Bestrooi de sukadelappen licht met zout en peper en snijd ze in blokjes van ongeveer 5 cm. Strijk ze dan even snel door de bloem.
- Verhit de boter in een pan en bak hierin op hoog vuur de sukadestukjes even rondom aan. Zet dan het vuur lager en voeg de grof gesneden ui toe. Laat dit 15 minuten bruinen, tot de ui een beetje bruin en glazig is.
- Voeg de bouillon toe aan het vlees en voeg tijm, laurier en suiker toe. Giet dan voorzichtig het bier erbij en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de mosterd toe, roer het stoofpotje goed door en laat het dan in 2,5 uur gaar sudderen. Als je de saus iets dunner wilt kun je wat heet water toevoegen, als je de saus dikker wilt laat je hem wat langer sudderen zonder deksel.
Recept 3: Stoofvlees met bier uit de Volkskrant
Jazeker, soms zijn er recepten terug te vinden in de krant. Dit recept komt bijvoorbeeld uit de Volkskrant en zag er zó lekker uit dat we dit graag even wilden delen. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar de winter duurt nog wel even dus dat komt zeker nog wel goed!
Ingrediënten (8 pers.)
- 1 kg runderstoofvlees (poulet, sukade of riblappen)
- zout, peper, olijfolie
- 2 grote uien
- 5 tenen knoflook
- 4 stengels bleekselderij
- 1 flesje donker bier (Dubbel of Trippel)
- 200 gram wortel (of 1 winterpeen)
- 1 rode paprika
- 3 laurierblaadjes
- 2 eetlepels rode wijnazijn (of een scheutje azijn en een glaasje rode wijn)
- 3 eetlepels appelstroop
- 1 handje pepernoten of Bastognekoekjes
Bereidingswijze:
- Snijd het vlees in blokjes, bestrooi het met zout en peper en bak het met de olijfolie op hoog vuur rondom bruin. Doe het deel voor deel, want anders krijg je niet alle blokjes rondom mooi bruin. Het vlees dat gebakken is kan in een grote braadpan op een laag pitje worden gezet.
- Als al het vlees klaar is, kun je in nieuwe olie de gehakte ui, gesnipperde knoflook en in schijfjes gesneden bleekselderij toevoegen. Doe dit na een paar minuutjes lekker bakken bij het vlees in de andere pan. Roer met het bier alle aanbaksels uit de eerste pan los, verwarm het even en giet het dan in de pan met vlees.
- Snijd de wortel en paprika in kleine blokjes en doe dit ook in de pan, samen met de laurierblaadjes, azijn, appelstroop en pepernoten of koekjes. Laat dit minimaal 3 uur zachtjes stoven en roer af en toe even om.
Stoofvlees met bier op 3 manieren
Deze drie uiteenlopende manieren om stoofvlees met bier klaar te maken, zijn alle drie even lekker (hoewel we de laatste persoonlijk nog niet geproefd hebben). Dit is het ideale wintergerecht! Je hoeft er weinig aan te doen, het wordt vanzelf gaar en het enige wat je nodig hebt is geduld. Maar juist dat is zo gemakkelijk, want je kunt van alles gaan doen en het eten gewoon ‘vergeten’. Ideaal, zeker als je een gezin hebt en je altijd druk bezig bent!
Eet smakelijk!
PS: ken jij ook een lekker stoofvlees recept met bier? Laat het weten!