Kalfshaas is een stukje vlees dat niet zoveel gegeten wordt. Het is een exclusief en dus vrij prijzig stuk vlees dat wordt gezien als een echte delicatesse. En terecht, want ook met een heel eenvoudig recept krijg je een heerlijke maaltijd op tafel. Deze drie recepten zijn bedrieglijk eenvoudig, maar het resultaat is een prachtig vleesgerecht!
Basis kalfshaas recept
We beginnen met het basisrecept. Dit is ongeveer hetzelfde als het basisrecept voor varkenshaas en de vleesstructuur kan er redelijk goed mee vergeleken worden.
- 1 kalfshaas
- 150 gr boter (liefst roomboter)
- Zout en peper naar smaak
Verhit de boter in een pan tot hij lichtbruin is en lekker gaat ruiken. Wrijf het vlees in met peper en zout naar smaak. Schroei het vlees op hoog vuur rondom dicht. Draai dan het vuur wat lager en braad het vlees in 20 minuten gaar. Draai het regelmatig en bedruip het met de jus, anders wordt het droog. Neem de kalfshaas uit de pan en snijd hem in dikke plakken. Blus de jus af met wat water en serveer erbij.
Kalfshaas a la bonne femme
Dit Franse recept betekent eigenlijk ‘kalfshaas als een mooi meisje’. En ja, als je de kalfshaas prachtig geserveerd ziet met de saus erover, kun je je die naam heel goed voorstellen.
- 1 kalfshaas
- 150 gr boter
- 1 dl koffieroom
- Zout en peper naar smaak
- Wat verse peterselie
Verhit de boter op hoog vuur tot het lichtbruin is. Wrijf de kalfshaas rondom in met zout en peper en schroei hem rondom dicht. Draai het vuur wat omlaag en braad de kalfshaas gaar in 20 minuten. Vergeet niet hem regelmatig te keren en bedruipen! Haal het vlees uit de pan en snijd het in dikke plakken. Schenk de koffieroom in de pan en meng dit met de boter en bakresten. Breng even aan de kook en schenk de saus dan over het vlees. Strooi de peterselie er overheen om het af te maken.
Hongaarse kalfshaas
Hongaarse kalfshaas komt oorspronkelijk niet uit Hongarije. Het recept is zo genoemd omdat er paprikapoeder en ui in verwerkt wordt, waardoor het een warme smaak krijgt.
- 1 kalfshaas
- 100 gr boter (liefst roomboter)
- 1 ui
- Scheutje witte wijn
- 1 dl koffieroom
- 1 tl paprikapoeder
- Zout
Wrijf het vlees in met zout en paprikapoeder. Verhit de boter tot hij lichtbruin is en schroei de kalfshaas rondom dicht. Zet dan het vuur wat lager en braad hem 15 minuten. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak deze mee. Let op dat deze niet te bruin wordt. Braad het vlees in nog 3-5 minuten gaar. Haal het vlees uit de pan en snijd het in plakken. Maak de saus af met een scheut witte wij en de koffieroom. Laat de saus even doorkoken en giet ze over het vlees.