De meeste mensen zien noten vooral als lekker tussendoortje. Noten zijn heel gezond en iedereen zou er regelmatig wat moeten eten. Maar wat als je niet zo dol bent op het knabbelen op nootjes? Dan kun je ook noten in je eten verwerken. Dit zijn vijf gezonde maaltijden waar noten in zitten!
1. Salade met noten
De meeste salades kunnen heel goed aangevuld worden met noten. Denk bijvoorbeeld aan pastasalade met fetakaas, waar je heel goed pijnboompitten in kunt verwerken. Ook gehakte walnoten zijn erg lekker in de sla. Er is een eenvoudige vuistregel: als het een lichte, zomerse salade is zonder vis, kunnen er noten in. In sommige vissalades kan dat ook, maar dan is het wat lastiger in te schatten of het een lekkere combinatie is.
2. Gevulde groente met noten
Je kunt verscheidene groenten vullen, waardoor je een bijzonder gerecht krijgt. Het gebeurd vooral vaak met paprika, pompoen, courgette en aubergine. In haast elk gerecht met gevulde groenten kunnen noten verwerkt worden. Dit geeft een extra bite en een lekkere smaakcombinatie. Denk bijvoorbeeld aan gevulde puntpaprika’s, waar je pompoenpitten of cashewnoten aan kunt toevoegen.
3. Rijstgerechten met noten
Verscheidene rijstgerechten hebben standaard noten erin. Het gaat dan met name om het gebruik van pijnboompitten, cashewnoten en pistachenoten. Je kunt ze heel gebruiken, maar ze kunnen ook gehakt worden. En ook geschaafde noten worden veel gebruikt in rijstgerechten. Je kunt ze echt in elk rijstgerecht toevoegen. Van nasi tot paëlla en van kip madras tot rendang.
4. Notenmelk
Notenmelk is lekker en gezond. Het is bovendien heel geschikt om te gebruiken als melkvervanger als je lactose-intolerantie hebt. Notenmelk maak je door amandelen, walnoten of hazelnoten heel fijn te malen en er dan water door te zeven. De resterende fijngehakte noten kun je gebruiken voor pastasauzen, soep of saladedressing.
5. Smoothies met noten
Fijngehakte noten zijn een lekkere toevoeging aan smoothies. Ze geven extra smaak en stevigheid aan de smoothie. Met name in groentesmoothies worden vaak noten toegevoegd. Walnoten, pecannoten en hazelnoten zijn erg populair. Je kunt ze ook gebruiken zonder ze fijn te hakken, als je graag een stevige bite hebt. De noten kunnen ook gebruikt worden om smaken te maskeren. Bijvoorbeeld als je eigelijk niet van spinazie houdt, maar spinaziesmoothies wel heel gezond vindt. Dan gebruik je een ruime hoeveelheid noten om de smaak wat te verzachten.
Noten kun je in de meeste maaltijden verwerken. Je kunt ze verwerken in een simpele smoothie, maar ook in andere gezonde gerechten. Ook veel nagerechten bevatten noten. Noten zijn veelzijdig en super gezond. Helaas eten de meeste mensen te weinig noten, omdat ze niet weten hoe ze die moeten verwerken. We hopen dat je nu genoeg inspiratie hebt opgedaan om regelmatig een handje noten in je maaltijden te werken.