Barbecuen en vlees eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel vis en groente ondertussen ook een plek hebben verworven bij de BBQ, blijft vlees toch bovenaan staan als meest gegeten BBQ product. Het is dan ook niet zo gek dat er allerlei heerlijke BBQ vlees recepten te vinden zijn die het barbecuen nóg lekkerder maken! Je vindt hier bijvoorbeeld hele lekkere bbq recepten. Maar zelf vonden we er ook vijf waar je je vingers bij aflikt.
1. Zelfgemaakte hamburgers (4 stuks)
Hamburgers zijn en blijven het populairste vleesgerecht bij een barbecue. Je kunt ze natuurlijk kant en klaar kopen, maar zelfgemaakte hamburgers zijn toch een heel stuk lekkerder!
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- Flinke scheut ketjap
- Paneermeel
- 2 tl verse peterselie
- ½ tl paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Snijd de knoflook, ui en peterselie zo fijn mogelijk. Meng dan gehakt, ei, ui, knoflook, peterselie en paprikapoeder door elkaar in een grote kom. Voeg een flinke scheut ketjap toe en kneed het gehakt goed door. Het is nu een slappe, losse bal.
Doe nu een schep paneermeel bij het gehakt en kneed het door. Ga hiermee door tot het stevig genoeg is om er hamburgers van te vormen. Maak vier stevige hamburgers en bak ze op de bbq gaar. Serveer met zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte ketchup.
2. Varkenshaas spiesjes met bosui en pancetta (6-8 spiesen)
Varkenshaas is een heerlijk stukje vlees dat niet perse door en door gaar hoeft te zijn. Dat heeft als voordeel dat je hem kunt bakken zoals een biefstuk, terwijl het midden sappig en zacht blijft.
- 1 varkenshaas
- 6-8 bosuitjes
- 1 el verse oregano
- 6-8 plakjes pancetta (of ontbijtspek)
- 12-16 gedroogde pitloze pruimen
- 3 el olijfolie
De hoeveelheden zijn lastig vast te stellen omdat ze afhangen van de hoeveelheid spiesen die je wilt maken en de grootte van de varkenshaas. Gemiddeld maak je 6-8 spiesen van een varkenshaas.
Snijd de varkenshaas in blokjes van dezelfde grootte. Reken 4 blokjes vlees per spies. Meng de olijfolie, fijngesneden oregano en zout en peper in een kom en leg het vlees in de marinade. Laat dit minimaal 4 uur intrekken.
Snijd elke bosui in 4 stukken en de plakjes pancetta door de helft. Wikkel elke gedroogde pruim in een stukje pancetta.
Begin de vleesspies met een pancetta-pruim. Rijg er dan afwisselend een stukje varkenshaas en een stukje bosui aan en sluit af met een pancetta-pruim. Als alle spiesen klaar zijn smeer je ze dun in met wat olijfolie. Bak ze vlot rondom gaar op de barbecue.
3. Hele kip op een blikje bier
Hoewel veel mensen denken dat de kip gegarandeerd naar bier zal smaken, is dat in feite niet zo. Wel krijg je enorm lekkere, malse kippetjes van de bbq zonder dat ze aanbranden.
- 1 hele kip
- 1 blikje bier (merk maakt niet uit)
- Kipkruiden
- 4 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook
- ½ blokje kippenbouillon
Wrijf de kip in met wat olijfolie en de kipkruiden. Open het blikje bier en drink de helft alvast op. Rits dan de blaadjes van de rozemarijn en tijm en doe ze in het blikje bij het resterende bier. Pers de knoflook en voeg deze toe, net als het verkruimelde bouillonblokje.
Pak de kip en zet deze met de holte over het blikje bier. Zet de kip met blikje en al op de bbq en doe de deksel erop. De kip is na een uur gaar. Heb je geen deksel op de bbq, dan is het verstandig om de kip na een uur te bevrijden van het blikje en hem rondom nog even te bakken. LET OP: het blikje wordt gloeiendheet!
4. Gemarineerde speklapjes (4 stuks)
Speklapjes kun je het beste zelf marineren want dan zijn ze het lekkerst. Kies je voor speklapjes a la minute, dan gaat het marineren en het bakken veel sneller dan bij gewone speklappen. Maar het kan allebei en maakt qua smaak niet echt verschil.
- 4 speklappen of speklapjes a la minute
- 4 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels water
- 3 eetlepels ketchup
- 2 teentjes knoflook
- Zout en peper naar smaak
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en leg de speklappen erin. Verdeel de marinade goed over de speklapjes. Laat speklapjes a la minute minstens 1 uur marineren en gewone speklappen minimaal 4 uur. Daarna kun je ze nog even insmeren met wat ketjap als je houdt van een extra zoete smaak aan je vlees.
5. Medium rare tournedos van de bbq
Tournedos is een luxe stuk vlees dat behoorlijk prijzig is. Het is dan ook belangrijk dat het niet wordt verpest door een verkeerde bereiding. Dit is een van de weinige recepten waarbij een vleesthermometer echt een belangrijk hulpmiddel is.
- 1 hele tournedos
- 4 takjes verse tijm
- 4 takjes verse rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper naar smaak
- 2 el olijfolie
Meng de olijfolie met tijm, rozemarijn en het kleingesneden of geperste teentje knoflook. Het mengsel wordt net dun genoeg om te kunnen smeren. Smeer er het vlees mee in en bestrooi dan heel licht met zout en peper.
Zorg voor een ‘koele’ plek op de barbecue en laat het vlees daar rustig liggen tot een kerntemperatuur van 48 graden. Haal het vlees dan van de barbecue en stook hem flink op. Leg het vlees terug als de bbq goed heet is en gril het snel rondom tot een kerntemperatuur van 52-54 graden. Haal het vlees dan van de barbecue en laat 20 minuten rusten in aluminiumfolie. De tournedos is nu sappig, zacht en vanbinnen nog roze.
Vlees is een erg lekker en veelzijdig product dat goed klaar te maken is op de barbecue. Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan, maar vaak zijn de kant-en-klare barbecue pakketten behoorlijk duur. Vaak is het vlees ook een stuk minder lekker dan vlees van een specialist of vlees dat je zelf hebt gemarineerd. Je kunt ook gaan voor bbq vlees van een online specialist, wat ook nog eens gratis bij je thuis wordt bezorgd. Zo heb je het lekkerste barbecue vlees voor een geslaagde maaltijd!