Een tijdje geleden plaatsten we een basisrecept voor risotto-rijst. Je kent nu dus de perfecte manier om dat lekker klaar te maken. Risotto is zo op zichzelf best lekker, maar meestal wordt het gecombineerd met andere ingrediënten. We kregen dan ook de vraag om wat variaties te zoeken voor bij risotto. Zie hier 5 heerlijke gerechten met risotto!
Elk recept werkt met dit basisrecept voor risotto.
1. Risotto met doperwten en salami
- Risotto-rijst voor 4 personen
- 150 gram (peper)salami
- 400 gram doperwten (mag uit de vriezer)
- 150 gram parmezaanse kaas
Maak de risotto klaar volgens het basisrecept.
Snijd de salami in kleine blokjes. Bak ze op een zacht vuur snel krokant. Voeg de doperwten toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee.
Schep dan de salami en doperwten door de risotto en kook nog even zachtjes door.
Schep de risotto in diepe borden en bestrooi met de kaas en eventueel peper.
2. Risotto primavera
- Risotto-rijst voor 4 personen
- 1 courgette
- 100 gram verse aspergepunten
- 200 gram artisjokharten
- 200 gram grote doperwten
- 100 gram Peccorino of Parmezaanse kaas
Maak de risotto volgens het basisrecept. Voeg vijf minuten voor het einde de kleingesneden courgette, arspegetips en erwten toe. Kook deze mee tot de risotto gaar is.
Voeg de artisjokharten toe en roer door. Serveer de risotto met de kaas en eventueel wat boter.
3. Risotto met pesto en zalm
- Risotto-rijst voor 4 personen, te maken met visbouillon
- 500 gram sperziebonen
- 1/2 liter visbouillon
- 300-400 gram zalmfilet
- Potje pesto
- Verse basilicum
Maak de risotto volgens het basisrecept met visbouillon. Voeg 5 minuten voor het einde de sperziebonen toe en kook door tot de rijst gaar is en de sperziebonen beetgaar zijn.
Kook de zalmfilet in de visbouillon gaar. Haal hem als hij goed gaar is voorzichtig uit de pan en verdeel hem op een bord in losse stukjes. Schep deze, samen met de pesto en de basilicum, voorzichtig door de risotto.
4. Risotto met paddestoelen of champignons
- Risotto-rijst voor 4 personen, te maken met bospaddestoelen bouillon
- 200 gram paddestoelenmix of 250 gram champignons
- 100 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano
Maak de risotto volgens het basisrecept met bospaddestoelen bouillon. Voeg vijf minuten voordat de rijst gaar is de paddestoelen toe en kook deze nog even mee.
Meng op het laatst een deel van de kaas door de risotto, zodat ze kan smelten. Serveer de risotto in diepe borden en bestrooi met de overgebleven kaas.
5. Risotto met gerookte kip
- Risotto-rijst voor 4 personen
- 300 gram gerookte kip
- Courgette
- 250 gram champignons
- Wat blaadjes basilicum
Maak de risotto volgens het basisrecept met kippenbouillon. Snijd de courgette in kleine blokjes en bak deze in wat olie. Voeg daarna de champignons toe en bak deze mee.
Als de risotto gaar is, voeg je de gebakken groenten toe. Snijd de kip klein en voeg deze ook toe. Laat nog even goed doorwarmen. Serveer in diepe borden met kaas en basilicum.