Een barbecue lijkt zo eenvoudig. Toch blijkt in de praktijk dat er veel misgaat bij het barbecuen. Zo is het lastig om vlees gaar te krijgen zonder dat het aanbrandt. Ook het opstoken van de barbecue gaat nogal eens mis. Daarom hier 6 praktische barbecue tips voor beginners!
1. De barbecue verhitten
- Gasbarbecue. Heb je een gasbarbecue, dan is het verhitten van de barbecue niet moeilijk. Sluit de gasfles aan op de barbecue, draai hem open, steek het vuurtje aan en klaar. Belangrijk: zorg dat de gasslang NIET tegen de onderkant van de barbecue aan komt. De slang kan smelten en het gas kan vlamvatten.
- Kolenbarbecue. Maak een mooi laag bedje van houtskool. Leg daar wat aanmaakblokjes in en steek ze aan. Leg er nog wat grotere stukken houtskool overheen. Wacht tot de kolen goed zijn gaan gloeien en leg dan briketten op de houtskool. De houtskool zal de briketten heet maken en laten gloeien. Briketten zijn geperst en gloeien daardoor langzamer, langer en heter dan houtskool. Leg voldoende briketten op de houtskool en wacht tot de barbecue goed heet is en niet meer rookt. Leg het rooster erover.
2. Het rooster schoonmaken
Barbecuen doe je op een rooster dat boven de hittebron hangt. Dit rooster maak je elke keer schoon voor en nadat je gebarbecued hebt. Dat kan best een probleem zijn: het rooster wordt zwart door de hitte en de vlammen. Je krijgt het na een tijdje niet meer echt glanzend schoon. Dat hoeft ook niet, zolang je het ergste vuil er maar af haalt. Na het barbecuen kun je het rooster schuren of in een zak stoppen met wat water en afwasmiddel en het een dag later schoonmaken. Voordat je start met barbecuen hang je het rooster op zijn plek en schuur je het terwijl het verhit wordt met een speciale staalborstel om de ergste aanslag eraf te halen.
3. Trucjes voor vis en kip
Vis en kip leveren vaak problemen op wanneer je ze barbecuet. Vis wordt zacht en valt dan gemakkelijk door het rooster heen. Kip verbrandt snel aan de buitenkant, maar gaart langzaam aan de binnenkant. Beide problemen verhelp je op dezelfde manier. Wikkel de kip of de vis in aluminiumfolie en leg op de barbecue. Laat op deze manier rustig gaar stomen. De kip kun je daarna voorzichtig nog even uit de folie halen en op het rooster knapperig bakken aan de buitenkant.
4. Aangebrand vlees
Natuurlijk probeer je te voorkomen dat je vlees aanbrandt. Het is daarom verstandig om altijd bij de barbecue te blijven en regelmatig het vlees te keren. Is het vlees toch een keer verbrand? Probeer dan de aangebrande korsten er zoveel mogelijk af te snijden. Eet het aangebrande gedeelte niet op! Tijdens het aanbranden ontstaat er een laagje dat erg ongezond is als je het opeet.
5. Let op gaarheid
Een van de belangrijkste barbecue tips: let op de gaarheid van je vlees. Dit is belangrijk:
- Is vlees al vooraf gegaard, dan staat dat op de verpakking. Dit geldt bij sommige barbecueworstjes bijvoorbeeld, maar ook bij frikandellen of hamburgers uit het diepvriesvak. Dit vlees hoeft alleen maar verhit te worden maar is dus al goed gaar.
- Vooral varkensvlees en kip dienen zeer goed gegaard te worden. Let er altijd op of ook de binnenkant (vooral van dikkere stukken vlees) goed gegaard is.
- Vlees warm houden kun je doen door het vlees naar de rand van de barbecue te schuiven. Je kunt het vlees ook gewoon laten afkoelen en later weer even opwarmen op de barbecue.
6. Hygiëne en vlees
Er zijn nog wat eenvoudige regels om te voorkomen dat je nu (of later) last krijgt van vervelende klachten. Dat heeft te maken met de hygiëne die je aanhoudt. Let hierop:
- Het vlees moet ALTIJD goed gegaard worden, met name kip en varken. Bewaar deze niet half gebakken, want bacteriën kunnen dan in enkele uren het vlees bederven.
- Heb je vlees vers gekocht en houd je het over? Dan kun je het invriezen. Je kunt het ook eerst goed doorbakken en dan invriezen. Is het vlees al een keer bevroren geweest, dan kun je het alleen weer invriezen als je het eerst goed bakt.
- Bewaar nooit meerdere soorten vlees (bijv. kip en varken) bij elkaar maar houd het apart.
Barbecuen is erg leuk en gezellig. Het wordt veel gedaan in de zomer. Je kunt kiezen voor elk type barbecue, van een kleine tafelbarbecue tot een grote kogelbarbecue. En met deze tips lukt het dan ook nog om er heerlijk en goed gebakken vlees mee te maken.