Ben je ooit in een klein dorpje in een Oost-Europees land geweest? Heb je daar gekeken hoe het eten wordt klaargemaakt? Dan zullen je de rillingen over de rug zijn gelopen. Vlees dat op de grond is gevallen wordt gewoon terug de pan in gekiept, er wordt met vieze handen gekookt en je hebt geluk als het eten niet al meer dan drie dagen geleden is klaargemaakt en nu vol zit met vliegen. Dit is de reden dat veel mensen in die landen last hebben van ziektes die bij ons allang zijn uitgestorven dankzij goede hygiëne. Daarom geven wij 7 handige hygiëne tips bij het bereiden van eten, zodat mensen ook graag bij jou een hapje komen mee eten.
1. Controleer verborgen hoeken
Je kent het programma vast wel, waarin restaurants worden bezocht waar enorme viezigheid wordt aangetroffen. Is het je al eens opgevallen dat het vaak gaat om vieze randen, hoeken waar niemand kijkt en verborgen plekjes? Je zult wel denken, wat boeit mij dat. Nou, de beelden zijn niet overdreven: er leven onverwacht veel pissebedden, kakkerlakken en zelfs muizen en ratten in keukens omdat er etensresten achterblijven en hoeken niet worden schoongemaakt. De beestjes lopen overal, ook over schone borden, snijplanken, etenswaren enzovoorts. Eerst schoonmaken dus!
2. Handen wassen
Natuurlijk weet je best dat je je handen moet wassen als je naar de wc bent gegaan. De meeste mensen doen het ook nog wel een keertje extra voordat ze gaan werken met kip, omdat kippenvlees berucht is om het snel ontwikkelen van ziektekiemen. Maar let goed op: je moet altijd je handen wassen als je van het ene naar het andere ingrediënt gaat! Dus als je van vlees naar groente gaat, maar ook andersom: tussen elke stap was je even je handen.
3. Latex handschoenen
Er zijn latex wegwerp handschoenen die je goed kunt gebruiken bij het koken. Zeker als je bezig gaat met rauw vlees of rauwe vis is dit verstandig. Latex handschoenen zijn ideaal om in de keuken te gebruiken, want zo kun je je eigen bacteriën niet overbrengen op het voedsel. Zeker wanneer je je niet helemaal lekker voelt of als je lange nagels hebt wordt dit aangeraden. Let wel even op mogelijke allergieën: sommige mensen krijgen rode vlekjes en jeuk van deze handschoenen. Daarvoor zijn speciale anti-allergische keukenhandschoenen verkrijgbaar.
4. Schone doeken
Veel mensen denken bij een hand- of theedoek alleen maar: hij is nog droog dus kan ik hem nog wel gebruiken. Dat geldt ook voor de bekende gele schoonmaakdoekjes, die daardoor vaak veel te lang in de keuken rondzwerven. Verschoon minimaal een keer per dag alle doeken in de keuken, zodat je zeker weet dat ze schoon zijn. Dit doe je bij voorkeur voordat je begint met koken. Het heeft weinig zin je handen te wassen als je een vieze droogdoek gebruikt…
5. Afwasmachine schoon houden
Het is een fijn idee dat de vaatwasser je vuile vaat wel even schoonmaakt. Toch zijn er maar weinig mensen die weten dat de roosters onderin de vaatwasser regelmatig even met heet afwaswater moeten worden gereinigd. “Het ziet er nog schoon genoeg uit” is niet genoeg: vaak is de onderlaag helemaal vettig. En tenslotte was jij je pannen niet graag af in vies afwaswater, dus waarom wel in een vieze vaatwasser?
6. Houd eten gescheiden
Verschillende soorten eten moet je gescheiden houden. Dit geldt vooral voor rauwe producten en al klaargemaakte dingen. Heb jij bijvoorbeeld kip gebakken, dan mag deze niet in aanraking komen met rauwe vis of rauw vlees dat nog gebakken moet worden. Houd producten die klaar zijn apart. Dit is ook belangrijk bij het maken van sushi, waarin veel rauwe ingrediënten worden gebruikt.
7. De vuilnisbak
Vuilnisbakken zijn dé verzamelaars van alle vieze geurtjes en bacteriën in de keuken. Je moet nu eenmal af en toe dingen weggooien, dus moet je wel een vuilnisbak hebben. Je kunt wel een aantal dingen doen om geurtjes te voorkomen en hem schoon te houden. Neem een vuilnisbak met een voetpedaal, zodat je nooit met je handen aan het deksel hoeft te komen. Verwissel de zak uiterlijk elke drie dagen, ongeacht of hij al vol is of nog niet. Verder kun je onderin de bak een speciaal matje leggen dat vocht en vieze geurtjes opneemt.
Met deze 8 tips is je keuken hygiëne een stuk beter geworden. En dat is belangrijk, want er krijgen jaarlijks zo’n 700.000 mensen last van voedselvergiftiging, waarvan de helft voortkomt uit slechte hygiëne in de eigen keuken (zie de officiële video van RTL). Dat kun je gelukkig vrij gemakkelijk voorkomen als je je houdt aan deze regels. Je hoeft niet zo ver te gaan als in grote restaurants, waar iedereen die in de keuken komt een haarnetje moet dragen. Maar het is wel prettig als je goede hygiëne nastreeft, zodat jij, je familie en je gasten geen last krijgen van vervelende kwaaltjes of een voedselvergiftiging!