Een dessert met alcohol is echt iets bijzonders. Een aantal van deze lekkere alcoholische desserts kennen de meeste mensen wel. Toch zijn er ook desserts waarbij je niet zou verwachten dat er alcohol in zit. Het leuke van deze alcohol desserts: je kunt de recepten ook eenvoudig maken zonder alcohol. Het is ook mogelijk om een of meer schaaltjes te serveren zonder alcohol. Handig als de BOB ook een lekker toetje lust!
1. Het bekendste dessert met alcohol: Tiramisu
Het meest bekende toetje met alcohol is Tiramisu. Dit heerlijke Italiaanse dessert wordt traditioneel klaargemaakt met een lekker likeurtje. Je kunt Tiramisu ook kant- en klaar kopen maar meestal is dat niet zo’n succes. En gelukkig is het heel eenvoudig om zelf een lekkere Tiramisu te maken.
Ingrediënten voor Tiramisu (4 personen)
- 1/2 kopje espresso of andere sterke koffie
- 4-6 el Amaretto
- 250 gr mascarpone
- 2 eieren (M)
- 200 gr witte suiker
- 1/2 pak lange vingers
- 3 el cacaopoeder
Bereidingswijze van Tiramisu
Maak een kom heel goed schoon met wat citroensap op een stukje keukenrol. De kom moet absoluut vetvrij zijn.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in de schoongemaakte kom. De eidooiers doe je in een ander kommetje. Maak de gardes van je mixer ook schoon met wat citroensap op een stukje keukenpapier. Mix dan de eiwitten op de hoogste stand. De eiwitten zijn stijf als ze hoge pluimen vormen die meer inzakken. Dit kan enkele minuten duren.
Klop hierna de eidooiers op met de suiker tot een creme. Meng dan de mascarpone erdoor. Is de creme helemaal glad geklopt? Dan meng je met een spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Meng niet te lang, want dan wordt je beslag niet luchtig.
Neem een rechthoekige of vierkante schaal (bijvoorbeeld een kleine ovenschaal). Of neem 4 glazen dessertschaaltjes. Zet een half kopje espresso of heel sterke koffie, laat deze afkoelen en zet alvast de Amaretto klaar.
Bedek de bodem van de schaal (of schaaltjes) met lange vingers, met de suikerkant naar boven. Sprenkel er ongeveer de helft van de koffie overheen en verdeel twee eetlepels Amaretto over de lange vingers.
Verdeel de helft van het eimengsel over de laag lange vingers en strijk glad. Bedek daarna weer met een laag lange vingers. Besprenkel deze met de rest van de koffie en twee eetlepels Amaretto. (Wil je iets sterkere alcohol in je Tiramisu? Schep er dan gerust drie of vier eetlepels Amaretto over).
Verdeel de resterende helft van het eimengsel over de lange vingers. Neem de cacao en strooi deze (eventueel met behulp van een klein zeefje) royaal over de Tiramisu. Dek af met plastic folie en laat minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
2. Bananasplit met vanille wodka
De bananasplit wordt nooit meer hetzelfde als je hem eens hebt geproefd met wodka. Dit dessert met alcohol is onverwacht, zomers en super lekker. Een prachtige verrassing na een geslaagd diner (of gewoon zomaar omdat het kan). Het is het lekkerst met vanille wodka, maar ook met gewone wodka is het een aangename verrassing.
Ingrediënten voor bananasplit met vanille wodka (4 personen)
- 50 gr boter
- 3 el vloeibare honing
- 40 gr walnoten (gepeld en grof gehakt)
- 4 bananen
- 500 gr roomijs naar smaak
- 2 el slagroom
- 3-4 el vanille wodka of gewone wodka
Bereidingswijze van bananasplit met vanille wodka
Smelt de boter in een steelpan en voeg daarna de honing en de slagroom toe. Roer dit door en laat even rustig verwarmen, maar laat het niet koken.
Snijd ondertussen de bananen in de lengte door de helft. Leg telkens twee helften op een bord, met de punten tegen elkaar (zo vormen ze een soort ovaal). Schep het ijs in bolletjes en leg ze in het midden van de bananenhelften.
Voeg de vanille wodka toe aan het boter-honingmengsel in de steelpan. Giet het dan over de bananasplits. Strooi als laatste de walnoten er overheen. Serveer ter garnering met wat vers fruit.
3. Baileys chocolade cheesecake trifle
Deze chocolade trifle is al superlekker zonder alcohol. Stel je voor als je dat ook nog eens combineert met de heerlijke smaak van baileys. Let op: dit recept kun je absoluut niet weerstaan! Probeer jij gezond te eten en geen alcohol te gebruiken? Lees dan niet verder!
Ingrediënten voor Baileys chocolade cheesecake trifle (4 personen)
- Voor de cheesecake:
- 100 gr pure chocola
- 100 gr roomkaas (bijv. Mon Chou of Philadephia)
- 50 gr suiker
- 50-60 ml slagroom
- 1 el cacaopoeder
- 4 el Baileys
- Voor de slagroom tussenlagen:
- 250 gr slagroom
- 1 el cacao
- 3 el poedersuiker
- 3 el Baileys
- 15-20 Oreo koekjes
Bereidingswijze voor Baileys chocolade cheesecake trifle
Neem 4 grote glazen of dessertschaaltjes om in te serveren en zet ze in de koelkast.
Cheesecake:
Smelt de chocolade au bain marie en laat even afkoelen. Klop de slagroom stijf. Voeg de afgekoelde chocolade toe aan de slagroom en klop even kort mee.
Klop roomkaas, suiker, cacaopoeder en Baileys door elkaar. Doe het slagroommengsel er voorzichtig bij en sla om met een spatel. Zet in de koelkast.
Slagroom:
Doe de slagroom en Baileys in een schone kom. Zeef er de poedersuiker en cacaopoeder overheen. Mix eerst een poosje op de laagste stand en dan op de hoogste stand tot een mooie stevige slagroom. Zet in de koelkast.
Opbouw trifle:
Verkruimel de Oreo koekjes met de keukenmachine, blender of mixer. Of breek in grovere stukjes met de hand.
Zet alle glazen of dessertschaaltjes naast elkaar. Begin met een laagje Oreo’s koekjes in elk glas. Vervolgens schep je er een laag cheesecake bovenop. Daarna komt een laag van de slagroom. Blijf afwisselen tot alle ingrediënten op zijn. Zet de glazen of schaaltjes in de koelkast en wacht minimaal 1 uur met serveren.
4. Bourbon slagroom
Dit is niet echt een alcoholisch dessert. Maar… je kunt er wel heel veel alcohol desserts mee maken! Deze bourbon slagroom kun je namelijk gebruiken bij praktisch alle soorten gebak en dessert. Houd jij bijvoorbeeld van een lekker bakje vla? Of ga je voor een stukje appelkruimel gebak? Doe er gewoon wat bourbon slagroom op en je hebt meteen een heerlijk alcoholisch dessert.
Ingrediënten voor bourbon slagroom
- 250 ml slagroom
- 4 el bourbon
- 4 el poedersuiker
- evt. 1 zakje klopfix
Bereidingswijze van bourbon slagroom
Doe de slagroom in een schone kom. Giet de bourbon erbij. Zeef de poedersuiker erboven en voeg eventueel een zakje klopfix toe. Dit zorgt dat de slagroom mooier stijf wordt, het is niet perse noodzakelijk.
Klop met de mixer in een lage stand tot de slagroom wat dik begint te worden. Klop dan op de hoogste stand tot een stevige slagroom die mooie pieken vormt.
Maak van je dessert een heerlijk dessert met alcohol.