Om heel eerlijk te zijn: ik ben geen enorme kaasfan. Tenminste… als de kaas gesmolten is mag het van mij overal doorheen, overheen of tussen. Maar kaas op brood of kaas op een plankje, daar ben ik wat minder veelzijdig in. De enige twee soorten die ik dan op prijs stel zijn jonge kaas of jonge komijnekaas. Mijn man is dan weer gek op oude kaas (alleen van een bepaald merk trouwens). En nu werd gevraagd of ik een kaas review wilde doen. Ik hou van een uitdaging, zeker als het gaat om eetbare dingen. Dus gingen we vol goede moed aan de slag. Stompetoren kaas is ambachtelijk en zou een stuk lekkerder zijn dan de ‘gewone’ kaas uit de winkel. Ik ben benieuwd… en een tikje kritisch.
Drie soorten kaas
We kregen een prachtig pakketje met drie soorten kaas thuisgestuurd. Het ging om een Grand Cru, een belegen kaas en een jong belegen komijnekaas. Die laatste zag ik op zich wel zitten, de andere moest ik nog maar even zien. Alle kaas was netjes vacuüm verpakt, wel zo fijn! Ik moet eerlijk bekennen dat ik even moest opzoeken wat ‘Grand Cru’ voor kaas is, het is een bijzondere oude kaas die 18 maanden heeft gerijpt. Stompetoren is een van de weinige merken dat deze speciale kaas aanbiedt. De drie kazen vormen samen een mooie doorsnee van het Stompetoren assortiment.
Even proeven
We beginnen maar met een plakje kaas om even te proeven. Mijn man kijkt een tikje moeilijk, want die oude kaas is niet zijn vertrouwde merk. De verbazing druipt van zijn gezicht als hij behoedzaam toegeeft dat deze kaas toch ook lang niet slecht is. Hoewel ik nog steeds niet heel dol ben op oude kaas, vind ik deze lang niet gek. Hij is ook goed te schaven, wat ik meestal heel lastig vind met oude kaas. De belegen kaas vind ik wat lekkerder – hoe jonger hoe beter – en mijn man weer iets minder. Maar we besluiten dat deze weleens ideaal zou kunnen zijn voor in warme gerechten, zoals macaroni carbonara. De jong belegen komijnekaas is per direct mijn favoriet. Ik wist niet dat die zo lekker kon zijn, veel beter dan ik gewend ben.
Stompetoren als broodbeleg
Alle kazen zijn gemakkelijk met de kaasschaaf te bewerken. Dus proberen we ze eerst maar als broodbeleg. Mijn man geeft toe dat deze oude kaas weleens wat beter zou kunnen zijn dan zijn vertrouwde merk. Dat is een hele overwinning, want hij verandert niet zo snel van voorkeur. En ik ben al snel overtuigd dat de jonge komijnekaas ambachtelijk inderdaad veel lekkerder en smaakvoller is dan de ‘gewone’ goedkope variant uit de supermarkt. Onze dochter van anderhalf gaat de belegen kaas te lijf, met een behoorlijk enthousiasme. Ik vind het wel grappig dat we alledrie een duidelijke voorkeur voor verschillende kazen hebben.
Belegen en oude kaas smelten
Voordat we de kaas in de pasta doen of op andere manieren smelten, vind ik het belangrijk om eerst te controleren óf hij wel smelt. De oude kaas van mijn man smelt namelijk nauwelijks, waardoor hij niet zo lekker is in warme gerechten. Volgens Stompetoren smelten hun kazen heel goed. We bakken dus wat broodjes en beleggen ze met kaas. Al snel blijkt dat Stompetoren zich inderdaad aan de belofte weet te houden: zowel de jonge komijnekaas als de Grand Cru smelten heerlijk op een warm broodje.
Meestal komt mijn kaas uit de supermarkt. Als je het me vorige week had gevraagd, had ik gezegd dat dat niets uitmaakt. Alle kaas smaakt gewoon hetzelfde, toch? Nu ben ik toch wel aardig omgeslagen. Als ik deze kaas naast de ‘gewone’ kaas leg, proef ik een heel duidelijk verschil. Ergens een beetje jammer, want als je eenmaal de lekkerste soort hebt gevonden zal de andere nooit meer echt goed genoeg zijn. Ik denk dat de kans groot is dat we voortaan Stompetoren kaas gaan eten. Gelukkig kun je dat ook online bestellen op www.stompetoren.com, want het noorden van Friesland is de enige regio waar geen verkooppunten zitten…
P.S.: Stompetoren heeft een winactie op Facebook geplaatst. Je vindt de details van de winactie ook hier. Je kunt zelfs je gewicht in kaas winnen!