Bangers mash is een bekend en traditioneel Engels recept. Het is heel gemakkelijk en werd vroeger standaard gegeten in armere gezinnen omdat het zo goedkoop was. Tegenwoordig is bangers mash nog steeds heel populair onder studenten, maar ook als er traditioneel Engelse recepten op tafel komen mag bangers mash niet overslagen worden! De naam zegt al veel over de inhoud van het recept. De ‘mash’ zijn de gestampte aardappels, de ‘bangers’ zijn worstjes die zo gebakken zijn dat het velletje geknapt is en het worstje is opengebarsten.
Ingrediënten voor bangers mash (4 personen)
- 8 grote worsten van goede kwaliteit, met een strak velletje. Eventueel zijn bratwursten ook geschikt.
- 1 kilo aardappels, zachtkokend
- 1 eetlepel zout
- 4 eetlepels ongezouten boter
- 125 ml creme fraiche
- 120 ml volle melk
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 2 theelepels grove mosterd
- 1 theelepel droge mosterd
- 1 theelepel versgemalen peper
- Verse peterselie om te garneren
Eventueel kun je de drie soorten mosterd ook vervangen door 5 theelepels van één soort mosterd, al wordt de smaak dan iets anders. Je kunt dat niet doen als er een ‘echte’ Engelsman mee eet, want het wordt gezien als belediging voor de Engelse kookkunst, maar Hollanders proeven het verschil vaak nauwelijks.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven alvast voor op 220 graden.
- Bak de worstjes in een braadpan op hoog vuur rondom en dan op laag vuur totdat ze helemaal gaar zijn (zo’n 18 minuten).
- Schil ondertussen de aardappels, snij ze in parten en doe ze in een grote kookpan. Vul de pan met genoeg water (de aardappels moeten onder water staan), voeg het zout toe en kook ongeveer 25 minuten totdat de aardappels helemaal zacht zijn.
- Giet de aardappels af. Voeg dan de boter, creme fraiche, melk, mosterd, snufje zout en peper toe. Stamp de aardappels tot een fijne puree met je aardappelstamper of gebruik een handmixer op lage snelheid met deeghaken. Ga door totdat de puree helemaal zacht en romig is.
- Serveer door een flinke portie aardappels op een groot bord te leggen en daar twee worstjes bovenop te stapelen. Besprenkel met de verse peterselie om het geheel af te maken.
Bangers mash is ook in Nederland vrij populair, waarschijnlijk omdat Nederlanders over het algemeen ook gek zijn op stamppotten. Dit is een stevige winterkost en bangers mash is dan ook in de zomer wat minder gebruikelijk. Wil jij kijken of er andere Engelse recepten passen bij dit bangers mash recept? Check dan onze top 10 van Engelse traditionele recepten!