Uit een onderzoek uit 2016 van het Voedingscentrum, bleek dat bijna de helft van alle Nederlanders beter wil leren koken. Daar zitten echte keukenklunzen bij, die er gewoon niet goed zijn. Maar er zitten ook best goeie koks tussen, die vinden dat het beter kan. Heb jij het goede voornemen om beter te leren koken? En heb je dat nog niet in de praktijk weten te brengen? Dit zijn 6 tips om beter te leren koken.
1. Kookcursus
Hou je van een beetje gezelligheid, dan is een kookcursus wat voor jou. Deze cursussen worden vaak plaatselijk gegeven door een goede kok. Je kunt je erop inschrijven om dan samen met een aantal anderen deel te nemen. Je bent meestal een paar uur bezig in de keuken en mag daarna (uiteraard) ook zelf genieten van je gerecht. Een leuke manier om ‘buiten de deur’ te koken, een nieuw recept te proberen en iets bij te leren!
2. Kook apps
Er zijn best veel kook apps die je tips geven of die recepten bevatten. Dit is erg handig als je gewoon snel even een recept wilt zoeken. Of als je tijdens het koken even niet weet hoe je iets handig kunt klaarmaken is een app een oplossing. Sommige apps zijn gratis, andere moet je betalen.
3. Receptenboeken / foodblogs
Waarschijnlijk is er een reden dat je op dit blog terecht bent gekomen. Online recepten en tips zoeken is een goede stap richting beter koken. Door regelmatig een nieuw recept uit te proberen vergroot je je kennis. Bovendien ontdek je al snel dat koken helemaal niet zo moeilijk is. Je vindt op meer-weten-over-eten.nl bijvoorbeeld heel veel makkelijke en heerlijke recepten.
4. Stel regels in voor jezelf
Wanneer je maar een paar keer per jaar een nieuw recept probeert, ga je nooit echt goed leren koken. Je komt dan nooit voorbij de simpele basis. Wil je echt leren koken? Dan moet je regels opstellen. Bijvoorbeeld dat je elke eerste zaterdag van de maand uitgebreid kookt. Of dat je minimaal 1x per week een recept maakt dat je nog nooit eerder hebt klaargemaakt. Met duizenden recepten in de wereld kan het nooit zo moeilijk zijn om uit je comfortzone te stappen en een onbekend recept klaar te maken.
5. Bang dat het misgaat? Heb een alternatief
Sommige mensen zijn bang dat een recept misloopt. Dan is er niets te eten in huis en blijft heel het gezin mopperig en humeurig. Daarom is het goed om een alternatief in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld alvast het eten voor de volgende dag in huis halen. Als het dan nu misgaat, kun je dat tenminste klaarmaken. Of je kiest als alternatief voor een (zondig) keertje snacken. Het is het mooiste als je alternatief simpel en snel klaar is.
6. Vraag de eerlijke mening van anderen
Uit het onderzoek van het Voedingscentrum bleek ook dat Nederlanders massaal hun eigen kookkunsten verkeerd inschatten. Ze gaven zichzelf gemiddeld een 7,3. En dat terwijl ze anderen gemiddeld een lager cijfer gaven voor hun kookkunsten. Feitelijk overschatten de meeste Nederlanders dus hun eigen kookkunsten. Het is dan ook belangrijk dat je open en eerlijk feedback vraagt over een maaltijd. Zo ontdek je je eigen verbeterpunten.
Beter leren koken staat vooral bij jongeren hoog aangegeven. Ouderen zijn vaker tevreden met hun kook kwaliteiten, of ze vinden het gewoon minder belangrijk om het beter te gaan doen. Wil jij graag beter leren koken? Met deze 6 tips kom je vast een heel eind op weg naar een betere kookkunst.