De amuse (en vooral de zelfgemaakte amuse) is sterk in opkomst. Veel mensen denken dat amuses en voorgerechten hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. De amuse is een typisch Frans idee om een hapje te hebben vóór het voorgerecht. Daarom zijn amuses eigenlijk per definitie in één hap op te eten. Ze zijn een ‘feestje voor de mond’ als je het letterlijk vertaald. De Fransen stellen dat je meer honger krijgt en meer zin hebt in eten als je eerst een amuse eet. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen een ‘proefhapje’ op tafel zetten, in de vorm van stukjes komkommer of een minisoepje. Niet zo bijzonder natuurlijk, maar déze bijzondere amuses zijn echt culinaire hoogstandjes! Uiteraard zijn deze recepten E-nummer vrij en zeer geschikt om klaar te maken met biologische ingrediënten.
Mini-carpaccio met rucola en boter
Deze bijzondere amuse is heel makkelijk zelf te maken! De carpaccio kun je namelijk gewoon kant en klaar in de winkel vinden of halen bij de slager. Je kunt eventueel ook zelf carpaccio maken, maar dit is lastig zonder de juiste hulpmiddelen om het vlees zó dun te snijden.
- Carpaccio naar behoefte (in een zakje van 200 gram zitten meestal ongeveer 24 plakjes carpaccio)
- Mini-zakje rucola sla
- Verse peterselie, liefst direct van de plant (gebruik géén gedroogde peterseliekruiden!)
- Verse basilicumblaadjes (dit kun je gedroogd gebruiken, maar liever niet)
- Roomboter of lichte kruidenboter
Meng in een kom de vinaigrette die bij de carpaccio zit met de pijnboompitten en de kaassnippers door elkaar. Doe er dan de rucola doorheen.
Leg een plakje carpaccio op je werkblad en besmeer het héél dun met boter of kruidenboter. Leg er dan in een lange, smalle strook een klein beetje van de gemengde salade op. Leg er wat peterselieblaadjes en basilicumblaadjes op en rol dan het plakje carpaccio op tot een rolletje. Je kunt eventueel de carpaccio ook opvouwen tot een bolletje, een ‘carpaccio-bonbon’. Doe dit met alle carpaccio, totdat je een stapeltje amuses hebt. Serveer ze op mooie kleine schaaltjes of op kleine amuse-bordjes. Deze bijzondere amuse wordt meestal in drietal of viertal geserveerd aan de gasten.
Gevulde champignons als bijzondere amuse
Gevulde champignons klinken niet zo heel bijzonder. Maar dat zijn deze zelfgemaakte amuses wel! Ze zijn heerlijk zacht, verrassend en origineel. Bovendien krijg je alleen van het lezen van het recept al honger! Deze amuses moeten wel heel even in de oven, dus hou daar rekening mee in de bereidingstijd.
- Grote (kastanje)champignons. Neem 2 of 3 champignons per persoon. Kom niet in de verleiding teveel champignons te serveren: ze vullen behoorlijk!
- Een pakje boursin
- Een paar lente-uitjes
- Hamblokjes
- Parmezaanse kaas of geraspte jonge kaas
Maak de champignons goed schoon en breek het steeltje eruit zodat je alleen de holle hoed overhoudt. Snij de lente-uitjes in kleine blokjes en maak de hamblokjes ook wat kleiner (halveer ze of snij ze in meerdere stukjes). Doe dan lente-ui, boursin en hamblokjes bij elkaar in een kom en roer goed door. Vul dan de champignons met dit mengsel en strooi de kaas er overheen. Bak de champignon in ongeveer 20 minuten op 180 graden gaar in de oven. Serveer ze op een klein schaaltje, eventueel met een mini-blaadje veldsla of rucola als garnering.
Zalm mini-tartaar
Deze heerlijke zalm mini-tartaar is de perfecte amuse voor visliefhebbers. Het past heel goed bij allerlei visgerechten en bij zomerse gerechten. Het enige gevaar met deze hapjes: je hebt snel de neiging om de amuses wat groter te maken dan eigenlijk zou moeten, zeker als je visliefhebber bent!
- Een pakje gerookte zalm (reken ongeveer 60 gram per persoon)
- Verse bieslook (5 gram pp)
- Verse peterselie (3 gram pp)
- Olijfolie (theelepel pp)
- Limoensap of citroensap (halve theelepel pp)
- Creme fraiche (2 theelepels pp)
Let op: de hoeveelheden zijn bij deze amuse sterk afhankelijk van het aantal personen dat hiervan gaat genieten!
Snijd de zalm in fijne blokjes en doe ze in een kom. Voeg er de fijngesneden bieslook en peterselie bij. Roer dan de olijfolie en limoensap hierbij en meng dit goed door. Voeg dan ook de creme fraiche toe voor een wat vollere en rijkere smaak. Maak kleine tartaartjes op de amuse-schaaltjes, eventueel met hulp van een amuse-ring. Garneer met wat krulsla of rucola.
Gepureerd broccoli-soepje
Een amuse hoeft niet perse een stevig hapje te zijn. Het is bedoeld om de honger op te wekken, dus kun je echt van alles bedenken. Zoals een lekker soepje bijvoorbeeld! Kom nou niet in de verleiding om soep-kommen te gebruiken: een goede amuse-soep past in een mini amuse-glaasje. Eigenlijk horen alle gasten te zeggen: ‘nou, daar lusten we nog wel wat van!’. Wat je ze niet geeft natuurlijk.
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- 1 broccoli-strontje (ongeveer 250 gram)
- 1 kleine aardappel
- 1 blokje kippenbouillon
- ½ liter water
- 100 gram kipfilet reepjes
- 125 ml creme fraiche
Snij de ui en knoflook fijn en fruit dit op halfhoog vuur in de soeppan. Schil de aardappel en snijd hem in stukken. Snijd de broccoli in stukken (ook het bovenste deel van de stam). Het hoeven geen nette roosjes te zijn, zolang de stukken maar niet te groot zijn.
Doe het water in de pan met de ui en knoflook en breng het aan de kook. Los er dan het bouillonblokje in op en doe de broccoli en aardappel erin. Zorg dat de broccoli net onder water staat. Kook dit totdat de aardappel gaar is (de broccoli hoeft niet perse gaar te zijn). Pureer de soep met de staafmixer of blender tot een romig mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Snij de kipreepjes in fijne stukjes en roer ze door de soep. Warm dit even mee en verdeel dan de soep over de kommetjes of glaasjes. Voor het serveren kun je de soep bedekken met wat dunne plakjes courgette of komkommer (gezond!) of een theelepel creme fraiche om de soep wat romiger te maken. Heb je soep over? Smikkel die dan lekker de volgende dag op tijdens de lunch!
Zelf bijzondere amuses maken
Zoals je aan de recepten hebt kunnen zien is het niet eens moeilijk om zelf bijzondere amuses te maken. Sterker nog: zelfs iemand die vrijwel nooit in de keuken staat kan hoge ogen scoren met deze amuses! Wist je dat de meeste mensen je maaltijd beoordelen aan de hand van wat ze als eerste krijgen? Een geslaagde amuse zorgt dus dat mensen jouw maaltijd waarschijnlijk lekkerder vinden dan wanneer je geen amuses (of slechte amuses) serveert. Met deze bijzondere amuses kun je heel eenvoudig scoren als top chef!
Ken jij ook nog lekkere amuses? Laat het ons weten via de reacties of via Facebook!