Black Pudding is een bekende bloedworst die in steeds meer Engelse en Ierse gerechten wordt toegepast. Oorspronkelijk werd de worst vooral gegeten zoals we in Nederland gedroogde worst kennen: als lekker tussendoortje. Bloedworst staat in Ierland ook bekend als een belangrijk ingrediënt voor een geslaagd ontbijt. Het zelf maken van de Black Pudding is niet gemakkelijk en het vinden van de ingrediënten maakt dit recept nog ingewikkelder. Maar, als je het zelf maakt proef je wel een duidelijk verschil tussen jouw worst en die uit de winkel en het is erg leuk om het recept eens te proberen!
Ingrediënten voor Black Pudding
- 1 liter vers varkensbloed
- 2,5 theelepel zout
- 140 gram havermout
- 400 gram fijngesneden varkensvet
- 1 grote ui, fijngesneden
- 250 ml melk
- 1,5 theelepel versgemalen peper
- 1 theelepel piment of 0,5 theelepel nootmuskaat en 0,5 theelepel kruidnagel
Hoe maak je dit Black Pudding recept?
- Verwarm de over voor op 160 graden en vet twee glazen broodbakvormen. Als je alleen metalen broodbakvormen hebt mag dat ook, maar dan bekleed je de hele schaal met bakpapier, omdat de worst anders een rare smaak krijgt.
- Roer 1 theelepel zout door het varkensbloed. Breng dan 750 milliliter water aan de kook en roer de havermout erdoorheen. Laat dit heel zachtjes 15 minuten doorpruttelen, terwijl je af en toe roert. De havermout moet zacht zijn, maar niet drabbig en slap.
- Giet het bloed door een fijne zeef in een grote kom, om eventuele klonten eruit te halen. Roer dan het vet, de ui, de melk, peper en piment erdoorheen, samen met het resterende zout. Giet dan de havermout erdoorheen en roer het geheel goed door. Verdeel dan het mengsel over de twee schalen, dek ze af met aluminiumfolie en zet ze 1 uur in de oven totdat ze stevig zijn.
- Laat de worsten helemaal afkoelen. Verpak ze in plastic folie. In de koelkast zijn ze een week houdbaar, in de diepvries enkele maanden. Om te serveren snij je plakken van ongeveer 1 cm dik af, die je even bakt of frituurt totdat de randen een beetje knapperig en bruin zijn geworden.
Black Pudding wordt door Nederlanders vooral gezien als “interessant”. Er zijn er maar weinig die de bloedworst erg lekker vinden en nog minder mensen die hem regelmatig eten. Toch is het erg leuk om dit recept eens uit te voeren en het mag ook absoluut niet ontbreken in een top 10 traditionele Engelse gerechten. Het originele Engelstalige recept vind je hier: epicurious.com