De Franse keuken kent veel geweldige hoogstandjes, die allemaal even lekker zijn. Toch moet je zo af en toe gewoon de keus maken en een nieuw recept uitproberen. In dit geval kozen we voor een Boeuf Bourguignon recept: een heerlijke Franse stoofschotel van rundvlees en kruiden. Niet direct een heel erg zomers recept, maar toch absoluut het proberen waard en bovendien met de juiste bijgerechten ook in de zomer een prima hoofdgerecht!
Boeuf Bourguignon recept: ingrediënten (4 personen)
- 650-750 gram runderlappen of stoofvlees
- 2 flinke uien
- Een grote winterpeen of ongeveer 250 gram wortels
- 3 tenen knoflook
- 750 ml rode wijn
- 180 gram ontbijtspek
- Een blikje tomatenpuree
- 2 takjes tijm of een eetlepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 30 gram verse peterselie of 2 eetlepels gedroogde peterselie
- 250 gram champignons (mag ook meer zijn)
Boeuf Bourguignon recept: werkwijze (in totaal ong. 6 uren)
Het uitvoeren van dit Boeuf Bourguignon recept is bijzonder eenvoudig en kost je ook weinig tijd. De tijd zit vooral in het marineren en stoven van het vlees, dat je gewoon op een laag pitje kunt zetten. Je hoeft er verder niet naar om te kijken, het is alleen een kwestie van op tijd beginnen!
- Snijd de runderlappen in blokjes, de uien in ringen en de winterpeen en knoflook in plakjes. Doe dit samen met de wijn in een grote kom en meng dit goed door. Zet het dan twee uur in de koelkast om te marineren. Heb je geen tijd omdat je te laat bent begonnen met de Franse stoofschotel, dan kun je deze stap inkorten. De smaak van de marinade zal dan minder sterk in het vlees zijn doorgedrongen.
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met wat keukenpapier. Bak eerst het ontbijtspek kort in de pan tot het uitgebakken is. Haal het uit de pan en doe het vlees ervoor in de plaats. Bak dit rondom goudbruin en haal het dan uit de pan. Haal de groenten uit de marinade en doe deze in de pan. Na ze ongeveer 5 minuten te hebben gebakken, voeg je de tomatenpuree toe. Roer het geheel goed door en laat doorwarmen. Voeg vervolgens het vlees, de marinade en de ontbijtspek toe in de pan.
- Voeg tijm, laurierblad en de helft van de peterselie toe als je ze gedroogd gebruikt. Gebruik je ze vers, dan bind je ze samen met een stukje keukentouw en dompel je ze onder in de Franse stoofschotel. Laat dit vervolgens 2,5 uur zonder deksel doorsudderen. Wordt het wat te droog, voeg dan wat water toe.
- Voeg de champignons toe en laat het geheel nog 20-30 minuten doorsudderen. Strooi vervolgens de de rest van de peterselie over de Boeuf Bourguignon en en breng het op smaak met peper en zout. Klaar is je Boeuf Bourguignon recept!
Wat eet je bij Boeuf Bourguignon
Bij de Boeuf Bourguignon hoor je natuurlijk nog wel wat meer te eten. Zo kun je hem eten als originele Franse stoofschotel met aardappelpuree, maar er zijn nog allerlei andere mogelijkheden. Wij kozen voor de variant die wat gemakkelijker en lichter op de maag ligt: we vulden het Boeuf Bourguignon recept aan met rijst. Het is niet elegant of netjes, maar wel erg lekker en het maakt er een gemakkelijk eenpansgerecht van!
Verder kies je in de zomer voor allerlei lichte bijgerechtjes. Omdat het een vrij ‘donker’ gerecht is, kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat en dergelijke lichte groentes. Verder kun je kiezen voor een lekker voorgerechtje, bijvoorbeeld een luchtige soep of stokbrood met kruidenboter. Let erop dat de bijgerechten en voorgerechten luchtig en gemakkelijk verteerbaar zijn, want de Franse stoofschotel kan anders wel vrij machtig zijn. Bij Boeuf Bourguignon drink je het beste een rode wijn, bij voorkeur een Franse Merlot met een volle en rijke smaak. Eet smakelijk!!