Er zijn steeds meer mensen die boodschappen voor een week doen. Een week is een periode waarvoor je gemakkelijk op tijd je boodschappen kunt doen. Je bespaart er meer tijd en geld mee dan je denkt. Want als je weekboodschappen doet, hoef je niet meer telkens op en neer. En is er ook veel minder kans op impulsaankopen. Maar hoe doe je dat: boodschappen voor een week?
1. Maak een lijstje
Ga je elke dag naar de winkel, dan heb je geen boodschappenlijst nodig. Maar ga je voor een week, dan heb je wel een boodschappenlijst voor een week nodig. Het werkt het beste wanneer je eerst een weekmenu maakt met wat je allemaal wilt eten. Daarna maak je een boodschappenlijst met de ingrediënten die je allemaal nodig gaat hebben.
2. Vaste items
Bepaalde dingen heb je altijd nodig. Denk bijvoorbeeld aan brood en melk. Schrijf die dus altijd standaard op je boodschappenlijstje. Vaste items komen elke week terug en je kunt eigenlijk niet zonder. Je mag ze dus niet vergeten!
3. Wees specifiek
Wees specifiek bij alle boodschappen op je week boodschappenlijst. Zet er bijvoorbeeld niet ‘koekjes’ op, maar ‘2 pakken koekjes’. Je weet als je thuis bent al precies hoeveel je van alles moet hebben. Als je dat in de winkel moet bedenken met je neus op al die heerlijke koekjes is het een stuk lastiger en koop je snel teveel.
4. Maak je week boodschappenlijst ‘s morgens
‘S morgens heb je het meeste wilskracht. Bovendien heb je dan waarschijnlijk geen honger. Uit onderzoek blijkt dat je meer boodschappen op je lijst zet als je hem later op de dag maakt, omdat je dan meer moeite hebt om jezelf in te houden. En je schrijft ook meer dingen op als je zelf op dat moment honger hebt.
5. Doe ook de boodschappen vroeg op de dag
Je bent veel sneller geneigd om aan jezelf toe te geven als het later op de dag is. Je wilskracht kan maar een bepaalde hoeveelheid taken aan. Daardoor zul je sneller ‘nog even dit’ of ‘oh dat is ook lekker’ bedenken als je later op de dag je boodschappen doet. ‘S morgens ben je nog in staat om streng te zijn en je keurig te houden aan de lijst.
6. Houd je aan de boodschappenlijst
Doe je boodschappen per week, houd je dan strikt aan je eigen lijst. Koop echt alleen wat op de lijst staat. Sta je nu in de winkel en bedenk je ineens dat je iets nodig hebt dat niet op de lijst staat? Vraag je dan ernstig af of dat item niet een week kan wachten. Waarom wil je het zo graag? Omdat het zo lekker is? Of omdat je het echt nodig hebt en niet een week zonder kunt?
7. Maak je lijst aan de hand van de folders
Reclamefolders hoeven niet storend te zijn. Als je maar 1x per week boodschappen doet, heb je de luxe om meerdere winkels af te gaan. Maak je lijst aan de hand van de reclamefolders. Schrijf per winkel op wat in de aanbieding is. Kies bovendien je weekmenu op basis van de aanbiedingen. Door het zo te doen en de lijst te verdelen of 2 of 3 supermarkten kun je flink wat geld besparen.
8. Hoe belangrijk is die aanbieding?
De aanbiedingen van spullen die je nodig hebt zijn heel belangrijk. Bijvoorbeeld om je groenten, aardappels of vlees te kiezen. Maar hoe belangrijk is de aanbieding nou eigenlijk echt? Er zijn heel wat gevallen waarbij je NIET moet ingaan op aanbiedingen:
- De hoeveelheid is te groot. Hoewel groter ook goedkoper betekent, moet je waarschijnlijk een gedeelte weggooien. Trap dus niet in aanbiedingen waarvan je weet dat je uiteindelijk een gedeelte weg moet doen.
- Je hebt het eigenlijk niet nodig. Hoe goedkoop het ook lijkt (1+1 gratis), als je het eigenlijk niet nodig hebt geef je meer uit dan je van plan was.
- Het is bij een andere winkel gewoon goedkoper. Bepaalde winkels zijn gewoon goedkoper dan andere, dus daar pas jij je boodschappenlijst voor de week op aan.
- Let op de merken. De A-merken staan bijna altijd op ooghoogte. Bovendien zijn het vaak de A-merken die in de aanbieding zijn. Als je even oplet, zie je dat huismerken vaak goedkoper zijn, zelfs als ze niet in de aanbieding zijn. Kijk dus bij elk product even naar de prijs. In het begin duurt dat wat langer, maar na een paar weken weet je precies welke producten je moet kiezen.
9. Vries producten in
Als je vlees koopt, zul je merken dat de houdbaarheidsdatum vaak minder dan een week is. En ook brood blijft niet een hele week vers. Vries dus een aantal producten in als je boodschappen hebt gedaan. Je kunt ze weer ontdooien op de dag voordat je ze nodig hebt. Ook hier gaat je weekmenu je mee helpen.
Boodschappen per week doen kan je ruim ⅓ van je boodschappenbudget besparen. Je moet er waarschijnlijk wel even aan wennen, maar toch is het zeker de moeite waard. Je komt minder in de verleiding, je kunt gemakkelijker streng zijn voor jezelf en je bent ook nog eens sneller klaar. Want hoewel 1x boodschappen doen best lang duurt, is het opgeteld toch langer werk om dagelijks de boodschappen te doen.