We gebruiken heel vaak bouillonblokjes. Zonder nadenken verdwijnen ze in de soep, in jus, in sausjes of gewoon door de rijst om er een lekker smaakje aan te geven. Maar waaruit bestaan bouillonblokjes eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt? En is het wel gezond om bouillonblokjes te gebruiken?
Rundvlees-, groente- en kipbouillon
Sta je in de winkel, dan zie je verschillende soorten bouillonblokjes. Er zijn meestal drie soorten: rundvleesbouillon, groentebouillon en kipbouillon. Vroeger was ik ervan overtuigd dat in een blokje rundvleesbouillon ook echt rundvlees was verwerkt. Dat ze bij het maken van een kipbouillon blokje wel een hele kip gebruikten. En dat in groentebouillon automatisch al groente zat. Helaas… niets is minder waar! De namen van bouillonblokjes zijn nogal misleidend: het gaat niet om wat erin zit, maar waar het bouillonblokje voor wordt gebruikt. Rundvleesbouillon wordt vaak gebruikt voor stoofpotten en runderragout, groentebouillon verdwijnt in groentesoep en kipbouillon gaat in kip ragout, sausjes en kippensoep.

Bouillonblokje via shutterstock.com
Zout
Het eerste wat je ziet op het etiket van bouillonblokjes is zout. Dat klopt: bouillonblokjes bestaan voor een heel groot gedeelte uit zout! Dit betekent dat je ermee moet oppassen, want wanneer je bouillonblokjes gebruikt hoef je dus geen zout toe te voegen. In een land waar mensen toch al veel te veel zout binnenkrijgen, moet je dus niet teveel bouillonblokjes gebruiken.
Plantaardig vet
Feitelijk hoort bouillon te bestaan uit gekookt orgaanvlees of beenmerg. Niet uit planten! Echter, bouillonblokjes zoals die van Maggi worden gemaakt door er flink wat plantaardig (hard) vet aan toe te voegen. Dit is niet een gezonde, onverzadigde vorm van vet. Het vet in bouillonblokjes is slecht voor het cholesterol-gehalte en bevat ongezonde vetten die kunstmatig zijn verkregen.
E-nummers
Volgens officiële Europese regels mogen aan bouillonblokjes geen kunstmatige smaakversterkers worden toegevoegd. Toch staan er wel E-nummers op de verpakking. Deze E-nummers komen ook in de natuur voor, maar niet in ons eten! De drie belangrijkste E-nummers die in bouillonblokjes zitten, voldoen natuurlijk wel aan Europese normeringen. Je zult er niet snel gevaarlijke hoeveelheden van binnen krijgen, maar omdat ze wel bekend staan om schadelijke bijwerkingen (neurotoxische werking, astma, hyperactiviteit) moet je er wel mee oppassen.
Vlees
Helemaal achter in het lijstje ingrediënten vind je waarschijnlijk wel wat vlees. Beschamend genoeg is dit meestal niet meer dan 2% aan dierlijk vet. Terwijl in feite het merendeel van het bouillonblokje uit dierlijke producten zou moeten bestaan. Dat betekend dat maar een miniem klein gedeelte van het bouillonblokje het product bevat wat je denkt te kopen.
Is bouillon ongezond?
Wees gerust: nu we hebben uitgezocht wat er allemaal in bouillonblokjes zit, komen we toch tot de conclusie dat bouillon niet ongezond is. Alleen: het lijkt in de verste verte niet op zelfgemaakte bouillon! Daarnaast zijn we niet erg enthousiast over de toegevoegde E-nummers en het feit dat het maar heel weinig vleesproducten bevat. Echter, omdat het zo ontzettend gemakkelijk is om even snel een bouillonblokje in het eten te gooien, kunnen we ons goed voorstellen dat dat wel zijn voordelen heeft. Zelfgemaakte bouillon is zonder meer lekkerder, maar kost heel wat meer moeite om te maken. Daarom “bezondigen” wij ons ook wel aan het gebruik van bouillonblokjes – ondanks het feit dat we verder zoveel mogelijk E-nummers uit de keuken weren…