Brioche is een zoet Italiaans broodje dat wel wat lijkt op de Franse croissant. Het verschil is dat een brioche meestal gevuld is met iets zoets. Dat mag banketbakkersroom zijn, maar ook chocoladepasta, stukjes chocola of jam. Wat wij een lekker tussendoortje noemen is voor de Italianen een serieus ontbijt, wat vrijwel altijd wordt gegeten met een cappuccino of andere Italiaanse koffie. Het is een heerlijk zoet broodje dat thuishoort in de top 10 lekkerste Italiaanse recepten.
Ingrediënten voor brioche
- 15 gram gist
- 500 gram bloem
- 180 gram suiker
- 80 gram boter (liefst roomboter)
- 3 middelgrote eieren
- 1 theelepel zout
- 200 ml melk
Brioche maken op z’n Italiaans
Meng de gist met de melk, twee van de drie eieren en de gesmolten boter. Voeg daarna zout, suiker en bloem toe en kneed dit met koele handen stevig door. Wordt het plakkerig? Bestuif dan af en toe je handen met wat bloem.
Maak een bal, dek deze af met een vochtige handdoek en leg hem 12 uur lang in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkvlak royaal met bloem en kneed het deeg tot een rol. Verdeel dit in kleinere stukjes ter grootte van kleine krentenbollen. De typische Italiaanse brioche is croissant-achtig van vorm, maar dat is vrij lastig te maken.
Laat de broodjes weer 12 uur rijzen, ze hoeven niet in de koelkast. Klop het laatste ei los in een kommetje en bestrijk hiermee de broodjes. Bak ze af op 180 graden in ongeveer 20-25 minuten. Snijd een van de broodjes op om te checken of ze goed gaar zijn, grotere broodjes hebben meer tijd nodig.
Snijd de broodjes open en vul ze met zoetigheid. Zet een stevig kopje Italiaanse koffie. Genieten maar!