Churros hebben hun plekje in Nederland verovert. Vooral op markten zie je vaak een kraam met churros. Deze zoete deeghapjes zijn een heerlijk tussendoortje. Sommigen houden hiervan bij hun ontbijt, maar meestal is het een lekkere snack. Bij tapas worden churros balletjes geserveerd, meestal als laatste gang met zoetigheid.
Ingrediënten (20-25 stuks, 4-5 personen)
Ingrediënten voor de balletjes:
- 60 ml melk
- 60 ml water
- 60 gram roomboter (liever geen margarine, maar het kan wel)
- 1 eetlepel witte kristalsuiker
- 125 gram bloem
- 2 eieren
Afwerking:
- 25 gram suiker voor de afwerking
- ½ theelepel kaneel
- Evt. warme chocoladesaus, chocoladepasta of jam
Let op: je hebt een frituurpan nodig of een kookpan met een flinke laag olijf- of zonnebloemolie.
Hoe maak je churros balletjes?
- Neem een pan en doe hier melk, water en boter in. Wacht tot de boter is gesmolten. Voeg dan de eetlepel suiker en een snufje zout toe om het op smaak te brengen.
- Breng het mengsel aan de kook (regelmatig roeren) en zet dan het vuur uit onder de pan. Roer met een garde de bloem erdoor, zodat het mengsel dik wordt.
- Zet het vuur onder de pan weer aan (zachtjes) en laat het mengsel nog een beetje garen, 2-3 minuten. Roer regelmatig, zodat het niet aanbakt!
- Doe het beslag in een beslagkom en blijf roeren terwijl het afkoelt. Komt er geen stoom meer vanaf, dan kun je de eieren er een voor een doorheen kloppen. Niet te vroeg doen, want dan gaan de eieren meteen stollen.
- Zet de frituurpan aan op 160 graden, of verwarm de olie in een pan. Laat het beslag een poosje rusten en ga pas verder als de olie goed warm is. Je kunt dit testen door een klein stukje deeg in de olie te laten zakken: het moet meteen gaan bruisen en binnen een minuut bruin worden.
- Zet een bakje klaar met wat keukenpapier. Neem ook een bord en verspreid daar de suiker en kaneel over.
- Neem telkens een klein bolletje deeg, met een lepel, en laat het voorzichtig in de olie zakken. Doe niet teveel balletjes tegelijk, ze moeten allemaal de ruimte hebben om te drijven en ze worden nog wat groter tijdens het bakken.
- in 3-5 minuten zijn de balletjes goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op het keukenpapier. Als ze goed zijn uitgelekt rol je de balletjes door de kaneelsuiker.
- Serveer de balletjes warm of koud, met de chocoladesaus of ander lekkers.
Dit is een heerlijk gerecht, maar het vult flink. Daarom is het goed om ze voor het laatst te bewaren er niet meer dan 4-5 balletjes per persoon te rekenen als je uitgebreid tapas eet. Heb je per persoon wat minder tapashapjes, dan kun je altijd nog iets meer balletjes maken. Churros zijn erg lekker om de avond mee af te sluiten. Ze verdienen dan ook zeker een plekje in de top 10 Spaanse tapasgerechten!