Detoxen is tegenwoordig helemaal hip. Bijna iedereen heeft er wel eens over gehoord. Meestal wordt er over gesproken in de dieetcultuur. Een handige manier om een kickstart te maken tijdens het diëten, snel wat kilo’s te verliezen en het lichaam te ontdoen van de zogenaamde gifstoffen in ongezonde producten. Het effect van detoxen is discutabel op het gebied van diëten. Sommige experts geloven zelfs dat het complete onzin is, terwijl er ook genoeg mensen zijn die er echt bij zweren. Wie echter denkt dat dit een geheel nieuw begrip is, heeft het goed mis. Detoxen is al zo oud als de weg naar Rome en kent een zeer rijke geschiedenis. Tijd om hier wat dieper in te duiken.
De oorsprong van het detoxen
Detoxen bestaat al zeer land. Er zijn zelfs verhalen bekend die dateren van 1300 jaar voor Christus. Ook in meerdere geloven speelt detoxen een belangrijke rol. Hoofdgedachte hierachter is dat mensen hun geest vrij kunnen maken door minder te eten. Wanneer er minder gegeten wordt, is er meer ruimte voor bezinning en kan het woord van (in dit geval) God beter gehoord worden.
Ook in de medische wereld wordt detoxen vaak toegepast. Bijvoorbeeld in een afkickkliniek voor verslavingen. Hierbij spreken we van ontgiften in de puurste zin van het woord. De verslavende stoffen in het lichaam worden middels een detoxkuur/onthouding uit het lichaam verbannen. Hierdoor komt er wat ruimte in de eerder bedwelmde geest. Enkel ontgiften zorgt er niet voor dat men afkickt, maar het legt wel de basis om beter tot iemand door te kunnen dringen en een behandeling te starten. Meestal start een direct opname afkickkliniek dan ook bij het detoxen en wordt er vervolgens een verdere behandeling aangewezen om het afkicken te laten slagen.
De zin en onzin van het detoxen tijdens een dieet
In de dieetcultuur worden detoxkuren regelmatig toegepast. Toch verschillen de meningen sterk. De zin of onzin van het detoxen tijdens een dieet is met name afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.
Veel mensen denken dat het ontgiften helpt om hun lichaam te ontdoen van de schadelijke stoffen in ongezonde voedingsmiddelen. Dit is echter volgens experts totaal onnodig. Het lichaam beschikt zelf over zeer goed werkende organen die dit voor je doen. De lever en nieren filteren dagelijks het lichaam op schadelijke stoffen. Een detoxkuur is hier officieel dan ook niet voor nodig.
Toch kan een detoxkuur wel degelijk effect hebben tijdens een dieet. In onze moderne tijd kennen we ook een tijd van overvloed. We zijn zo gewend om altijd eten tot onze beschikking te hebben, dat we eigenlijk niet meer stil lijken te staan wat we in onze mond stoppen. Tijdens het detoxen word je hier weer bewust van en creëer je dus meer geestelijke ruimte om je bewust te worden van hetgeen je eet. Bovendien kan het een kickstart geven om spoedig wat kilo’s te verliezen en tevens het verlangen naar suiker te stillen.