Mag je diëten tijdens de zwangerschap? En hoe raak je die overtollige kilo’s na de zwangerschap weer kwijt? Wat mag wel, wat mag niet en vooral: waar voel ik me goed bij? Allemaal vragen rondom zwangerschap en eten die niet een-twee-drie te beantwoorden zijn. Je wilt je slanke lijn behouden of terugkrijgen, maar kan dat wel rondom een zwangerschap? Wij zochten het uit!
Diëten tijdens de zwangerschap
Wanneer je wilt afvallen, lijkt de zwangerschap niet de ideale gelegenheid. Echter: 9 maanden uitstellen is ook niet erg praktisch! Je raakt dus in de problemen. Enerzijds wil je graag afvallen, anderzijds lees je overal adviezen die zeggen dat je dat niet moet doen. Wat moet je daarmee? Dit hangt af van je situatie. Er zijn echter wel vuistregels:
- Een crashdieet of eenzijdig dieet is een absolute no-go tijdens de zwangerschap. Dit geldt dus ook voor gezonde diëten zoals het eiwitdieet. Je kindje krijgt op deze manier te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen.
- Je mag niet meer afvallen dan maximaal 2 kg per maand, tenzij je er zelf niets aan kunt doen. Ben je bijvoorbeeld vaak misselijk, dan kun je het niet helpen dat je afvalt. Echter, je mag niet meer dan 2 kg per maand afvallen als je probeert te lijnen of diëten, omdat het schadelijk is voor je baby.
- Je kunt altijd gebruikmaken van een gezond eetschema. Hierbij kies je vooral voor gezonde tussendoortjes zoals tomaten, komkommer of augurken. Dit is tijdens de zwangerschap moeilijker, zeker als je eetbuien hebt. Het is echter wel een goede methode om wat af te vallen, of in elk geval om te voorkomen dat je aankomt.
- Gun jezelf korte ‘vreetbuitjes’. Het is veel slechter om gedurende een paar weken of maanden voortdurend teveel zoete, zware of vette producten naar binnen te werken dan af en toe. Spreek dus streng met jezelf af dat je bijvoorbeeld 1 dag per week mag ‘zondigen’, maar dat je de rest van de week gezond zult eten.
- Trek je niet teveel aan van wat de weegschaal zegt. Tenslotte is de gewichtstoename in de zwangerschap voor iedereen anders. De een komt veel aan, de ander weinig. Dit zegt ook niets over de hoeveelheid gewicht die er na de bevalling aan blijft hangen. Sommigen die veel zijn aangekomen raken het meteen weer kwijt, terwijl sommigen die weinig zijn aangekomen het wel vasthouden.
Afvallen na de bevalling
Je zult wel denken: na de bevalling mag ik gaan afvallen. Nee, helaas werkt dat zo niet. Dit geldt alleen voor moeders die géén borstvoeding geven – en dan nog mogen zij alleen afvallen met mate. Zeker de eerste 4-6 weken wordt een dieet afgeraden, omdat het lichaam zich nog moet herstellen. Geef je geen borstvoeding, dan mag je daarna gaan diëten. Probeer bijvoorbeeld het koolhydraatarm dieet maar eens! Geef je wél borstvoeding, dan zijn hier ook globale regels voor:
- Val niet te snel af. Je mag best afvallen, maar niet meer dan 3 kg per week. Wanneer je afvalt verlies je niet alleen vet, maar komen er ook afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen komen via de moedermelk bij je baby. Je mag dus niet te snel afvallen, anders krijgt je kindje daar last van!
- Door het geven van borstvoeding ga je na verloop van tijd ook afvallen. Dit gebeurt echter meestal niet meteen: pas wanneer je al een poosje bezig bent kun je het gaan merken. Wanneer jouw baby ongeveer 3 maanden oud is, zou je moeten gaan merken dat je afvalt. Mits je natuurlijk gezond blijft eten.
- Gezond eten na de zwangerschap is een must. E-nummers zijn bijvoorbeeld wel goedgekeurd en getest, maar het is nog niet precies bekend wat deze stoffen kunnen doen bij baby’s die borstvoeding krijgen. Probeer dus vooral zelf te koken en weinig pakjes en zakjes te gebruiken.
Wanneer zijn mijn zwangerschapskilo’s verdwenen?
Helaas, hierop is geen antwoord te geven. Zwangerschapskilo’s verdwijnen bij de een sneller dan bij de ander. De een kan al na een week weer in haar oude broeken, de ander zit voor altijd in een grotere maat… Wel vallen vrouwen die borstvoeding geven meestal iets sneller af dan vrouwen die dat niet doen. Na ongeveer 3 maanden zou je moeten merken dat je begint af te vallen bij een normale leefstijl. Rond de 6-9 maanden zou je de meeste van je extra kilo’s kwijt moeten zijn. Ben je gestopt met borstvoeding, dan kun je natuurlijk weer gaan diëten om op je streefgewicht terecht te komen.