Keukenmessen. Ze zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Als je een messenset koopt, krijg je meestal 4 of 5 verschillende soorten messen. Toch weet haast niemand precies waar alle messen voor dienen. Want elk mes heeft een eigen ontwerp en een eigen doel. En als je dát weet, maakt dat het koken een stuk eenvoudiger! Bij behandelen hier de X bekendste en beste keukenmessen.

1. Het koksmes
Een koksmes is een breed mes, dat voor veel mensen te groot lijkt om zomaar in de keuken te gebruiken. Toch is het een ideaal mes. Het is speciaal zo breed gemaakt, omdat je er niet echt mee snijd. Je drukt het naar beneden in een vloeiende beweging, waarbij (dankzij het brede lemmet) je hand de snijplank niet raakt. Hierdoor kun je in een vloeiende beweging groenten fijnsnijden. Veel gemakkelijker dan met een klein mesje waarvan je alleen de punt kunt gebruiken.

Het koksmes is gemiddeld 20 cm lang, heeft een hard lemmet en is bedoeld om groenten mee te snijden. Tegenwoordig heb je ook de Santoku, een Japans koksmes met groeven in het lemmet.
2. Het keukenmes / officemes
Het keukenmes of officemes is eigenlijk een allrounder in de keuken. Het smallere lemmet is geschikt voor zowel groenten als vlees. Het mes wordt eigenlijk door bijna iedereen gebruikt, omdat het zo handig is. Toch zal een echte chefkok het waarschijnlijk heel wat minder vaak gebruiken, omdat voor bijna elk doel wel een speciaal mes te vinden is.

Het keukenmes bestaat in veel afmetingen. Gemiddeld is het zo’n 16 cm, maar kortere mensen vinden 14 cm vaak prettiger werken, terwijl langere mensen ook gerust een 18 cm lang lemmet gebruiken.
3. Het vleesmes
Het vleesmes bestaat in veel soorten. Het “algemene” vleesmes is het mes dat het vaakst in een messenblok of messenset te vinden is. Er zijn ook vleesmessen met een bijzondere functie. Zo is er het hele smalle en lange fileermes, dat een flexibel lemmet heeft. Daarmee kun je hele dunne plakjes vlees en vis afsnijden. Een ander mes is het uitbeenmes: iets grover en steviger, en vooral bedoeld om vlees van botten af te snijden. Het slachtmes is wat breder en heeft een teruglopende punt, zodat je er gemakkelijk grote stukken vlees mee kan snijden. Een gewoon vleesmes, zoals je in het messenblok vindt, zit hier tussenin.

Een vleesmes is 18-22 cm lang en heeft een redelijk robuust lemmet. Het is ideaal om stukken vlees te portioneren.
4. Het broodmes
Een van de beste keukenmessen is het broodmes. Het is zeer eenvoudig te herkennen: lang en met een kartelige onderkant. Vrijwel iedereen gebruikt het weleens. Het broodmes heeft kartels omdat dit veel gemakkelijker door de stevige korst van brood heen komt. Het is niet geschikt voor groenten of vlees.

Het broodmes is meestal zo’n 22-24 cm lang en is erg sterk.
5. Het kleine keukenmesje
Naast het grote keukenmes of officemes, is er ook nog de kleine variant. Deze wordt gebruikt als echte allrounder, ook door topkoks. Het is een ideaal mesje voor kleine karweitjes, zoals het schillen van fruit. Je kunt het mesje gemakkelijk vasthouden en sturen met een hand. Het mesje is niet zo geschikt voor vlees, maar is wel heel handig voor klusjes in de keuken.

Het kleine keukenmes of officemes is meestal maar zo’n 7-11 cm lang.
6. Aanzetstaal
Het laatste, wat niet alle messensets hebben, is een aanzetstaal. Dit is een lange ronde staaf van staal. Tijdens het snijden kan een mes wat kleine putjes en deukjes oplopen. Daarom gebruik je af en toe het aanzetstaal. Door de messen er met snelle bewegingen langs te halen, maak je ze gladder en scherper.
Verschillende merken keukenmessen
Deze keukenmessen kom je het meest tegen in de keuken. Er zijn er nog veel meer, want vrijwel elke messensoort heeft verschillende varianten. Wat de beste keukenmessen zijn? Smaken verschillen. De Duitsers geloven in hard, sterk staal dat licht buigzaam is. De messen zijn ongelofelijk scherp en blijven dat ook lange tijd. De Duitse messen van bijvoorbeeld Wüsthof en Zwilling behoren dan ook tot de professionele keukenmessen.
Andere keukenmessen, zoals de Franse messen, behoren in Nederland ook tot de favorieten. Dat komt niet omdat ze zo enorm goed zijn, maar door hun prijs. Ze zijn een stuk goedkoper dan de Duitse messen. Ze zijn iets minder scherp, en dat is voor veel mensen ook wel een voordeel. Ze zijn daardoor een stuk minder gevaarlijk als je even niet zo handig bent.
De beste keukenmessen lijken toch onbetwist uit Japan te komen. Deze messen zijn nog wat harder dan de Duitse messen. De Japanners staan vooral bekend om hun gelaagde staal: staal dat is opgebouwd uit tientallen laagjes. Dat maakt het staal ongelofelijk hard én ongelofelijk scherp. Het maakt de messen echter ook duur, dus dit zijn echt messen voor professionals of gevorderde hobbykoks.