Duurzaam vlees is vlees van dieren waar goed voor is gezorgd. Toch is lang niet al het vlees duurzaam, al denk je misschien van wel. En als je eenmaal weet wat duurzaam vlees precies is, hoe kom je daar dan aan?
Biologisch is niet altijd duurzaam
Bij duurzaam vlees denk je misschien aan biologisch vlees. Toch is niet al het biologische vlees ook duurzaam. Het probleem is namelijk dat de regels voor biologisch vlees vooral gericht zijn op het gebruik van chemische middelen, genetisch gemodificeerd voer en het beperken van de hoeveelheid medicijnen en antibiotica die de dieren krijgen. Het stempel ‘biologisch’ heeft een stuk minder te maken met een goede huisvesting en vriendelijke verzorging. Terwijl het bij duurzaam vlees juist voor een groot deel daarom draait.
Wat is duurzaam vlees?
De duurzaamheid van vlees hangt af van een aantal aspecten. Het woord ‘duurzaam’ betekent ‘geldig voor lange duur’. Dat betekent dat het, in moderne termen, toekomstbestendig moet zijn. Voor vlees betekent dat:
- Goede verzorging en huisvesting van de dieren
- Diervriendelijke behandeling, zowel tijdens de groei als tijdens de slacht
- Efficiëntie: er worden geen delen van het vlees weggegooid of vernietigd
- Dezelfde eisen die aan biologisch vlees worden gesteld, met name op het gebied van medicatie
- De dieren worden zodanig gehouden dat ze weinig schade veroorzaken aan de natuur (uitstoot van schadelijke stoffen) en waar de afvalstoffen tot nut gemaakt kunnen worden (bijvoorbeeld als bemesting of om energie te winnen)
Duurzaam vlees gaat dus een stap verder dan veel mensen denken. Zij denken dat het wel ophoudt bij een leuk leven voor het dier en een beperking van medicatie. Duurzaam vlees bestaat wel, maar is helaas nog zeldzaam.
Hoe kom je aan duurzaam vlees
De duurzaamheid van vlees staat vaak ter discussie. Het is alleen mogelijk om volledig duurzaam vlees te eten als de dieren plaatselijk gehouden worden. Hoe groter de keten, hoe groter de kans dat er ergens iets misgaat bij de eisen voor duurzaamheid van het vlees. Duurzaam vlees kopen doe je meestal rechtstreeks bij de boer. Je dient dan wel zeker te weten dat de boer samenwerkt met een goede slager die het dier op een snelle, pijnloze manier weet te doden. Verder is het altijd goed om te kijken wat er gebeurt met de afvalstoffen, zoals de mest.
Duurzaam vlees kopen is een betere keus. Vaak zul je merken dat je vlees wel ‘zo duurzaam mogelijk’ is, maar dat het erg lastig is om aan volledig duurzaam vlees te komen. Duurzaam vlees is beter voor het dier en voor het milieu. Het is wel wat duurder dan regulier vlees uit de supermarkt. Anderzijds eten we in Nederland toch over het algemeen te veel vlees, dus met kleinere porties ben je waarschijnlijk niet eens zoveel duurder uit.