Al heel wat jaren is er uitgebreide discussie over E-nummers. Dit zijn toevoegingen in het eten die niet vallen onder natuurlijke producten en daarom apart vermeld moeten worden. E-nummers krijgen hun naam pas wanneer ze worden goedgekeurd door de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Aangezien alle stoffen grondig worden getest voordat ze een E-nummer krijgen, zou je denken dat er niets mis mee is. Maar is dat wel zo? Hoe zit het nou eigenlijk met al die toegevoegde stoffen in het eten?
De veiligheid van E-nummers
De veiligheid van E-nummers wordt vastgesteld door de EFSA, die niet alleen controleert of het product veilig genoeg is, maar ook reguleert in welke voedingsmiddelen het gebruikt mag worden en in welke hoeveelheden. In principe gaan ze er hierbij van uit dat je onder normale omstandigheden je hele leven lang gebruik kunt maken van de producten zonder er hinder van te ondervinden. Zo mogen sommige toevoegingen alleen zitten in bepaalde producten en is er voor elk product en maximale hoeveelheid die erin mag zitten zodat je dit niet snel overschrijdt.
Is er iets mis met E-nummers?
Gezien de controles en de intensieve verbetering van producten, is er weinig om je zorgen over te maken. Bij normaal gebruik zijn E-nummers vrijwel altijd onschadelijk, afgezien van aspartaam dat voor sommige mensen met een stofwisselingsziekte slecht kan zijn. Toch vinden veel mensen het beter om E-nummers te vermijden, aangezien ze niet natuurlijk zijn en omdat ze nog niet zo heel lang worden gebruikt. Daardoor zijn de gevolgen voor lange termijn vrijwel niet in te schatten, hoewel studies hebben uitgewezen dat er tot nu toe nog geen enkel verband is gevonden tussen gezondheidsproblemen en E-nummers. Wel geven mensen aan zich fitter en gezonder te voelen wanneer ze natuurlijke producten nemen in plaats van producten met E-nummers. Vermoedelijk heeft dat ook te maken met het feit dat vrijwel alle ongezonde tussendoortjes (chocolade, chips, koekjes) E-nummers bevatten en dan dus drastisch worden verminderd.
Een reden om E-nummers te vermijden
Er is normaal gesproken weinig reden om E-nummers bewust te vermijden, in ieder geval wat je gezondheid betreft. Echter, steeds meer mensen vinden het toevoegen van niet-natuurlijke producten een slechte zaak en letten daarom beter op de E-nummers die in het eten zijn verwerkt. Verder is het sowieso gezonder om gebruik te maken van natuurlijke producten en om pakjes, zakjes en synthetische suikers te vermijden. Het gaat daarbij niet eens zozeer om de E-nummers die je binnenkrijgt, als wel om het feit dat het gebruik van natuurlijke producten zorgt voor minder suiker- en zoutinname en over het algemeen zorgt voor een betere balans in het lichaam, waardoor je je fitter en gezonder gaat voelen.
Het gebruik van E-nummers is nog steeds geen afgeronde discussie. Enerzijds hebben we graag producten die lang houdbaar zijn, goed gemixt zijn, gemakkelijk rijzen, lekker smaken en noem maar op. Anderzijds is het gebruik van E-nummers om dat te bereiken niet altijd ideaal en zijn we bang voor schadelijke effecten op langere termijn. Hoewel het strikt genomen waarschijnlijk niet slecht voor de gezondheid is om E-nummers te gebruiken, zijn steeds meer mensen geneigd om over te stappen op biologische producten. Niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook door de vollere en meer natuurlijke smaak van deze producten. Wil je meer weten over biologisch eten? Lees dan het blog over ‘meer biologisch eten‘ en ‘het koken zonder pakjes en zakjes’.