Het werken in de slagerij is voor de slager een afwisselende en drukke activiteit. De slager staat ‘s ochtends vroeg al op om het vers aangeleverde vlees in bepaalde producten te verwerken. Daarnaast maakt de slager ook zelf producten van het vlees. Slagers zijn namelijk vaak ook traiteur. Dit betekent dat ze kant en klare producten verkopen.
Veelzijdige slager
Een goed voorbeeld daarvan in Filet Americain, dat voor het openen van de slagerij, eerst netjes wordt gemaakt om vervolgens heerlijk vers in de toonbank te leggen. In grote slagerijen worden de dieren zelf geslacht, terwijl de slagerswinkels vooral het vervolgproces voor hun rekening nemen.
Het werk
Het typische beeld van de slager die met grote messen in de keuken staat te hakken klopt eigenlijk ook wel. Vaak moeten de stukken vlees worden gesneden uit grotere karkassen. De slager heeft een speciaal setje messen die elk voor een andere snede zorgen. De jarenlange ervaring zorgt ervoor dat het vlees perfect wordt gesneden.
Belangrijk: de hygiëne
De hygiëne in de slagerij is erg belangrijk. Daarvoor worden allerlei maatregelen getroffen. Zo moeten de slagers beschermde, schone kleding aan – denk aan een schort en een hoofddeksel. Ze moeten voldoen aan de zogenaamde hygiënecode.
Daarnaast worden de handen regelmatig gewassen. Omdat varkensvlees de meeste bacteriën bevat, wordt dit vlees in de morgen als eerste bereid. Verder worden de snijmachines en materialen elke dag opnieuw schoongemaakt.
Hele dag bezig
De slager verkoopt vleeswaren en geeft ook adviezen aan mensen die daar om vragen. Een goede slager weet precies tot wanneer een product vers blijft en haalt het vervolgens uit zijn schappen. De slager is bovendien multifunctioneel.
Hij doet de inkopen, overlegt met het personeel en huurt ook mensen in. Een slager met een eigen zaak is de hele dag bezig met vlees en aanverwante zaken. Wil je nog meer weten over de slager? Kijk dan op Keurslager.nl.