Vacuüm verpakken verlengd de houdbaarheid van vrijwel elk product. Het is dus erg praktisch in de keuken. Zeker als je vaak dingen invriest, want vacuüm verpakt eten krijgt geen last van vriesbrand. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waarom zou je eten vacuüm verpakken?
De voordelen van een vacuüm
Eten bederft normaal gesproken als het in aanraking komt met lucht. Er beginnen allerlei processen waardoor het eten afgebroken wordt. In het begin wordt het eten slecht en gaat het stinken. Later gaat het schimmelen of zelfs rotten.
Bij het vacuüm verpakken van eten, wordt alle lucht uit een verpakking gezogen. Daardoor ontstaat een vacuüm: er is geen lucht meer. Dat betekent ook dat het eten veel minder snel slecht zal worden. Buiten de koeling betekent dit dat je eten enkele dagen langer dan normaal kunt bewaren.
Als je eten in de diepvries doet, kun je het langer bewaren. Als je het gewoon in een zakje invriest, kun je vlees bijvoorbeeld 3 maanden bewaren. Laat je het langer liggen, dan ontstaat er een wit laagje kristallen op het vlees. Bovendien zul je merken dat hoe langer het vlees in de diepvries ligt, hoe droger het uiteindelijk proeft als je het klaarmaakt. Dat komt omdat het vocht uit het vlees wordt getrokken door de vrieskou: vriesbrand. Als een product vacuüm verpakt wordt, komt het niet direct in aanraking met bevroren lucht. Er ontstaat veel minder snel vriesbrand en het vocht blijft in het vlees zitten. Je kunt vlees in de diepvries gemakkelijk 9 maanden tot 1 jaar laten liggen.
Hoe verpak je eten vacuüm?
Het vacuüm verpakken van eten blijkt dus heel praktisch. Het verlengt de houdbaarheid een flink stuk. Maar hoe verpak je eten eigenlijk vacuüm? Daar heb je een vacuüm apparaat voor nodig. Een goed vacuüm apparaat kan plastic ook dicht sealen. Je krijgt er folie bij dat een lange open buis vormt. Eerst knip of snijd je een stuk af van de juiste lengte. Daarna seal je het ene uiteinde van de buis dicht. Nu ontstaat een zak, waar je het eten in kunt doen. Daarna stop je het andere uiteinde in het apparaat. Het apparaat zuigt de verpakking eerst goed vacuüm. Daarna wordt hij dicht geseald. Zo kan er geen lucht meer bij het eten komen.
Een vacuüm apparaat kan het eten nooit echt 100% vacuüm trekken. Hij kan wel bijna alle lucht eruit halen, waardoor het eten bijna helemaal vacuüm is. Dat maakt het eten veel langer vers en langer houdbaar dan eten dat niet vacuüm verpakt is. Super handig, snel en efficiënt!