Bloemen zijn er niet alleen om de tuin op te vrolijken, maar kunnen ook in de keuken gebruikt worden om je gerechten een fleurige noot te geven. Daarnaast hebben veel bloemen geneeskrachtige eigenschappen, waardoor deze een gezonde levensstijl kunnen ondersteunen.
Viooltje
Viooltjes zijn ware blikvangers dankzij de hartvormige bloemblaadjes en de vele kleuren waarin deze plant te koop is. Van het viooltje zijn zowel de blaadjes te gebruiken, bijvoorbeeld in een salade, als de bloem zelf. De bloem wordt vaak verwerkt tot gesuikerde bloem die vervolgens als garnering gebruikt wordt voor een dessert of taart.
Oostindische Kers
Niet meer geheel onbekend en zeker de moeite van het gebruiken waard: de Oostindische Kers. Alle delen van de plant zijn eetbaar en lijken qua smaak veel op radijsjes. De bloemen geven elke salade een kleurrijke touch, terwijl de smaak net een beetje meer pit geeft aan het gerecht. De Oostindische Kers kan dienst doen als vervanger van waterkers.
Madelief
Fleurig afstekend tegen het groene grasveld zijn madeliefjes veel voorkomende bloemen. De bloemen kunnen geplukt worden en verwerkt in een salade, waar wit gele bloemen voor een mooie en bovendien eetbare garnering zorgen.
Rozen
Veel mensen denken bij rozen automatisch aan romantiek, maar rozen kunnen ook heel goed in de keuken gebruikt worden. Door een paar rozenblaadjes toe te voegen aan thee krijg je heerlijke rozenthee. Verder worden de bloem (blaadjes) vaak gesuikerd om daarna als garnering op een taart gebruik te worden.
Bloemen van vruchtbomen en groente
In veel gevallen kunnen de bloemen van vruchtbomen gebruikt worden om er een garnering van te maken of deze te verwerken in gerechten of om er thee van te trekken. Bloemen van groenten als pompoenen kunnen ook gewoon als groente gegeten worden. Hetzelfde geldt ook voor de bloemen van de courgette, die een ware delicatesse zijn.