Tegenwoordig vind je steeds meer producten die vacuüm verpakt zijn. Dit was vaak al het geval bij kaas, maar ook bij vlees zie je het vaker voorkomen. En een plek waar je het niet direct zou verwachten: potten en blikken zijn ook meestal vacuüm verpakt – meteen de reden waarom potten zo moeilijk open gaan. Wil je spullen invriezen, dan wordt je ook aangeraden het eten eerst vacuüm te verpakken. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wat gebeurt er eigenlijk met je eten als je het vacuüm verpakt?
Vacuüm zuigen
Vacuüm verpakken is vrij eenvoudig, al heb je er wel een apparaat voor nodig. Er zijn twee manieren om eten vacuüm te verpakken. Je kunt gebruik maken van speciale vacuüm-zakken die af te sluiten zijn met een slider. In de zak zit een klein plastic rondje, met daarin een soort klepje dat stevig dicht zit. Met een klein vacuüm-zuigertje kun je via dat rondje alle lucht uit de verpakking zuigen. Zo ontstaat er in de verpakking een vacuüm: het plastic zit strak om het eten heen en alle lucht is eruit gezogen. De andere methode om eten vacuüm te verpakken, is gebruik maken van een wat groter apparaat, zoals de bekende Henkelman vacuüm-machine. Daarbij heb je een open plastic zak, waar je je eten in doet. Als je de zak in het apparaat legt, wordt de zak niet alleen vacuüm gezogen maar ook geseald. Deze methode is betrouwbaarder om het eten vacuüm te verpakken.
Vacuüm en bederf
Wat gebeurt er als eten bederft? Eten bederft doordat bacteriën en schimmels zich in het eten vermenigvuldigen. Ze groeien en produceren afvalstoffen, die maken dat het eten gaat stinken. Na verloop van tijd is het eten volledig ‘overgenomen’ door deze kleine organismen. Het eten stinkt en is vaak beschimmeld. Wanneer je eten vacuüm trekt, wordt alle lucht weggezogen. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels – die altijd op eten zitten – niet ‘ademen’. De bacteriën en schimmels gaan niet dood, maar hebben wel lucht nodig om actief te zijn. Ze raken dus in een soort slaapfase, waar ze pas uit wakker worden als er weer lucht bij komt. Door het eten vacuüm te verpakken zorg je dus dat het lang niet zo snel bederft: het eten is veel langer houdbaar en blijft lekker vers. En er zijn geen conserveringsmiddelen en E-nummers nodig om dit te bereiken, dus is vacuüm verpakken vele malen gezonder!
Vacuüm producten bewaren en invriezen
Vacuüm producten kunnen lang worden bewaard. Zo kun je gewoon verpakte kaas maar een paar weken bewaren zonder schimmel, terwijl vacuüm verpakte kaas makkelijk een paar maanden meegaat. Echter, zodra je de verpakking openmaakt gelden de gewone regels weer: er komt weer lucht bij en daardoor zal het eten uiteindelijk toch bederven. Vooral poeliers, slagers, groothandels en (hobby) koks verpakken ook vlees vacuüm om het daarna in te vriezen. Door het invriezen kan het vlees nog langer bewaard worden zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vacuüm verpakt vlees kan wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Vacuüm verpakt eten is ideaal omdat het lang houdbaar is. Het eten bederft niet, waardoor je er veel langer van kunt genieten. Er zijn natuurlijk grote horeca vacuüm machines, maar je kunt ook kiezen voor een wat kleinere vacuüm machine voor thuis. De apparaten zijn niet bijzonder goedkoop, maar je kunt wel heel veel geld besparen omdat je niet steeds oude etenswaren hoeft weg te gooien. Zeker als je biologisch kookt is dit een groot voordeel, want dan zijn de boodschappen al snel duurder. Wanneer je biologisch kookt, verdient een vacuüm machine zich snel genoeg terug.