Verkeerd eten komt veel voor in de huidige maatschappij. Niet zo gek, want haast alle producten bevatten veel suiker, zout, vetten of E-nummers die slecht zijn voor de gezondheid. Maar wat doet dat nou eigenlijk met je: verkeerd eten? Welke klachten kun je hiervan krijgen? En hoe kom je daar weet van af?
Wat is verkeerd eten?
Wat je in je hoofd moet houden als het gaat om verkeerd eten is dat er eigenlijk haast geen enkel product echt ‘fout’ is in zichzelf. Het gaat altijd om het teveel of te weinig van bepaalde stoffen in de voeding wat echt verkeerd is. Een stukje chocola kan helemaal geen kwaad – het naar binnen werken van 3 repen per dag wel. Dit geldt voor al het voedsel dat te koop is: het is in zichzelf niet slecht, maar overdaad schaadt. En omdat er veel suikers, vetten, zouten en E-nummers in ons voedsel zitten, moeten we daar extra op letten om gezond te eten. Het gaat er dus vooral om of ons voedingspatroon verkeerd is of niet. Een verkeerd voedingspatroon kenmerkt zich door eenzijdigheid, een teveel aan bepaalde stoffen en een tekort aan andere stoffen. Kortom: een ongebalanceerd voedingspatroon is verkeerd eten.
Wat zijn de gevolgen voor je lichaam?
Zoals iedereen weet is verkeerd eten slecht voor je gezondheid. Het eerste gevolg, dat vaak sluipenderwijs begint, is vermoeidheid. Deze klacht sluipt langzaam je leven in en je merkt het vaak niet echt – totdat het probleem ineens begint op te vallen. Doordat je langzaam vermoeider raakt, zul je ook minder zin hebben om een actieve leefstijl vol te houden. Een ongezond voedingspatroon leidt dus indirect ook tot een apathische levenshouding en minder lichaamsbeweging. Met als gevolg: nog meer vermoeidheid!
Een tweede bekende klacht die wordt veroorzaakt door verkeerd eten, is het krijgen van darmklachten. Ook hier is vaak een sluipende toename te zien. Darmklachten kunnen zich op allerlei manieren uiten: door krampen, verstopping of diarree kan je lichaam proberen om te gaan met verkeerd eten. Hier valt gelukkig veel aan te doen: er zijn verschillende middelen die je darmen helpen weer tot rust te komen.
Naast apathie en darmklachten, kan slecht eten ook zorgen voor concentratieproblemen. Dit zie je in sterkere mate bij kinderen, waarbij je al snel merkt wanneer ze teveel suiker hebben binnengekregen. Hetzelfde gebeurt bij volwassenen, maar omdat die zich beter kunnen beheersen is het minder duidelijk zichtbaar. Teveel suikers en vetten kunnen op de langere termijn zorgen voor ernstige concentratieproblemen.
In het laatste geval kan verkeerd eten uiteraard zorgen dat je dik wordt. Dit heeft echter niet alleen te maken met verkeerd eten, maar ook met de hoeveelheid die je eet. Zolang je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt normaal houdt, wordt je niet dik van ongezond eten. Dus als je je boterhammen niet eet, maar in plaats daarvan chocola naar binnen werkt, word je er niet dik van. Echter, in de meeste gevallen zal een ongezond eetpatroon wel degelijk invloed hebben op je gewicht.
Samenhang tussen klachten
Misschien is het je opgevallen, maar veel van deze klachten hangen met elkaar samen. Doordat je moe wordt van verkeerd eten, heb je minder zin om te sporten. Door gebrek aan lichaamsbeweging in combinatie met slechte voeding wordt je dikker. Bovendien zorgt gebrek aan lichaamsbeweging voor extra darmklachten en ook overgewicht kan er flink aan bijdragen. Concentratieproblemen worden niet alleen veroorzaakt door het slechte eten op zichzelf, maar ook door de darmklachten en de vermoeidheid.
Alle klachten hangen dus met elkaar samen en versterken elkaar. Een verkeerd eetpatroon zorgt dan ook voor een reeks van problemen die allemaal een beetje vaag lijken te zijn. In het algemeen zorgen ze ervoor dat je ‘niet fit’ bent, zoals je vaak mensen hoort zeggen. Overstappen op een gezond eetpatroon kan deze klachten drastisch verminderen en zorgen dat je weer fit in het leven staat.