Gegratineerde mosselen zijn een typisch gerecht dat thuishoort in de top 10 van Spaanse tapas. Deze hapjes zijn gemakkelijk te maken, ze zijn bijzonder en ze zijn natuurlijk heerlijk! Ze passen ook goed als klein bijgerecht bij een visschotel of andere Spaanse gerechten. In het Spaans heten gegratineerde mosselen: Mejillones Gratinados.
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 12 mooie mosselen
- 2 teentjes knoflook
- 3 el verse peterselie
- 2 el paneermeel
- Olijfolie, peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Neem een kleine koekenpan en verhit hierin wat olijfolie. Leg de rauwe mosselen in de pan en doe de deksel erop. De mosselen zullen gaan stomen en zichzelf garen. Na 5-8 minuutjes zijn de schelpen open en de mosselen gaar. Haal de bovenste helft van de schelp af, maar laat de mossel in de onderste helft zitten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht op 200).
- Hak de knoflook fijn en doe in een kommetje. Voeg er de fijngehakte peterselie en paneermeel bij en roer dit goed door.
- Leg de mosselen open op een bakschaal. Bestrooi elke mossel met wat van het knoflookmengsel. Druppel er dan heel voorzichtig wat olijfolie overheen. Besprenkel ze dan nog eens met wat kookvocht van de mosselen. Heb je dat niet meer, dan kun je wat drupjes water gebruiken.
- Laat de mosselen zo’n 5-8 minuten in de oven gratineren. Het bovenlaagje wordt iets droger en vormt een korstje.
- De mosselen moeten altijd eventjes afkoelen voordat ze geserveerd worden. Ze bevatten veel heet vocht!
Serveer de gegratineerde mossels met wat verse peterselieblaadjes. Natuurlijk zijn ze het lekkerst in combinatie met een aantal andere tapasgerechten of als bijgerecht. Eet smakelijk!
Uitgelichte afbeelding via shutterstock.com