Bij Spaanse tapas worden vaak broodjes geserveerd. Soms is dat het gewone Spaanse brood, maar je kunt ook kiezen voor gegrilde broodjes. Deze kun je beleggen met allerlei lekkers, zodat je altijd een hapje naar smaak hebt. Dit is het hoofdrecept met enkele suggesties om ze lekker op smaak te brengen.
Hoe maak je gegrilde broodjes?
De basis van het gegrilde broodje is meestal een ciabatta, maar je kunt ook stokbrood gebruiken. Het gaat om kleine hapjes, dus zorg je vooral dat je niet teveel hebt. Per soort tapas is het gebruikelijk om drie a vier kleine hapjes per persoon te serveren.
Snij het brood in stukjes. Besprenkel het brood met olijfolie, anders zal het snel droog worden. Beleg het brood vervolgens met het beleg en bak het ongeveer 3 minuutjes onder de grill van de oven of in de grillpan.
Mogelijkheden voor beleg
- Knoflookboter. Snijd 1 teentje knoflook per persoon fijn en fruit het in een braadpan in een beetje olijfolie. Bak de knoflook licht aan en voeg dan een klontje boter toe. Bak dit even mee. Snijd dan wat takjes peterselie fijn en meng dit erdoor. Giet de knoflookboter over de broodjes en bak ze zoals aangegeven.
- Tomaat – ui. Snij een tomaat en een ui in dunne plakjes/ringen. Bak de ui licht aan in een braadpan en voeg dan de schijfjes tomaat toe. Beleg dan elk broodje met een uienring en een plakje tomaat. Eventueel kun je dit garneren met wat geraspte kaas.
- Kaas. Sprenkel wat geraspte kaas over het broodje voordat je het grilt. Je kunt eventueel ook wat mozzarella of chorizo gebruiken.
- Geitenkaas en honing. Beleg het broodje heel dun met een laagje geitenkaas. Sprenkel er dan wat druppels honing overheen. Dit maakt het broodje heerlijk zoet!
- Olijven. Snijd wat olijven in dunnen plakjes en leg ze over de broodjes. Je kunt ze afwerken met kaas of tomaat, maar alleen olijven zijn ook erg lekker.
- Courgette met kaas. Courgette is op zichzelf staand een beetje saai en smaakloos. Daarom combineer je dit het beste met wat geraspte kaas. Snij de courgette dun, anders wordt ze niet gaar. Je kunt ook dikkere plakken nemen en ze bakken in de braadpan voordat je de broodjes belegd.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om de broodjes te beleggen. Daarom hebben ze ook geen eigen naam in het Spaans. Deze broodjes worden ook wel als tussendoortje gegeten. Het zijn heerlijke tapashapjes die zeker thuishoren in de top 10 Spaanse tapas!
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com