Gemarineerde witvis is erg bijzonder. Je kunt het maken met echte witvis, dat is een kleine vissoort die je soms kunt krijgen bij de visboer. Veel vaker wordt met witvis gewoon bedoeld: een witte vis. Dat kan bijvoorbeeld kabeljauw zijn, maar ook koolvis of tilapia. In dit geval kun je praktisch elke witte vissoort gebruiken om deze heerlijke gemarineerde witvis met Oosters tintje te maken.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 visfilets van witte vis
- 4 cm verse gemberwortel
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel djinten
- 1 theelepel kurkuma
- Scheutje citroensap
- Scheutje olijfolie
Witvis marineren: zo doe je dat
Leg de vis in een schaaltje. Controleer of er geen graten meer in zitten.
Schil de gember en snijd of hak het daarna zo fijn mogelijk. Eventueel kun je het ook in de vijzel doen en fijnmalen. Doe de fijngemaakte gember in een bakje. Maak het sjalotje schoon en hak het ook zo klein mogelijk, voeg het dan toe aan de gember. Maak de knoflookteentjes schoon en pers ze uit met de knoflookpers boven het bakje met gember en sjalot.
Doe een flinke scheut olijfolie bij het mengsel in het bakje en roer het goed door elkaar. Dit vormt een vrij stevige marinade. Wrijf de marinade over beide zijden van elke visfilet. Heb je te weinig? Dan gebruik je wat meer olijfolie om de marinade beter te verdelen.
Leg de gemarineerde witvis nog minstens een halfuur in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken. Je kunt de witvis dan klaarmaken in de oven (op 180 graden, 20 minuten) of bak de witvis in wat olijfolie in de pan. Druppel er bij het serveren wat citroensap overheen.