In Nederland is het een gerookte vis die als nummer 1 wordt gegeten: de gerookte zalm. Andere gerookte vissen staan niet in de top 10, die met name gevuld is met visfilets en gebakken vissen. Gerookte vis is echter een heerlijk product, dat het waard is om genoemd te worden. Het heeft namelijk allerlei voordelen, waaronder de gemakkelijke bereiding, het handige gebruik en het feit dat gerookte vis hartstikke gezond is.
Hoe wordt vis gerookt?
Vissen kun je in principe zelf roken, maar het is een lastig proces om precies goed te krijgen. Omdat het roken van vis tegenwoordig aan banden is gelegd, gebeurt het niet meer bij elke viswinkel. Veel winkels krijgen de vis aangeleverd uit speciale rokerijen waar de vis wordt gerookt. De vis wordt meestal eerst ingewreven met zout om overtollig vocht uit de vis te halen. De vis wordt hierdoor ook beter houdbaar. Vervolgens wordt de vis in een ‘rookkast’ gehangen. Deze kast bestaat uit een kachel, waar rook wordt geproduceerd en een kast waarin de vis hangt. De rook komt bij de vis, maar de vis hangt niet in de directe hitte van het vuur. De vis gaart heel langzaam tijdens het roken. Zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden, maar gaan ziektekiemen wel dood en is de vis dus heel gezond om te eten.

Gerookte vis – shutterstock.com
Welke vissen worden gerookt?
Niet elke vis wordt gerookt, maar dat komt meer uit gewoonte dan omdat daar een duidelijke reden voor is. In principe zou elke vis gerookt kunnen worden. Maar de meeste vissen die in Nederland worden gerookt, zijn deze exemplaren:
- Makreel
- Zalm
- Paling
- Haring
- Forel
Zoals gezegd is vooral de gerookte zalm populair, omdat deze ook in de supermarkt wordt aangeboden. Toch zijn ook de andere gerookte vissen zeker de moeite waard. Ze hebben elk een totaal andere smaak, dus zijn ze niet echt met elkaar te vergelijken.
Wat kun je allemaal met gerookte vis?
Gerookte vis wordt natuurlijk wel los gegeten. Maar er zijn ook heel veel andere toepassingen hiervoor te vinden. Vooral makreel en zalm belanden vaak in (pasta)salades. Ook bij koude buffetten is er vaak een schaal met gerookte vissen. Een visschotel kan absoluut niet zonder gerookte vissen, met name de gerookte haring is daarbij populair. En uiteraard worden vrijwel alle soorten gerookte vis vaak op broodjes gegeten. Gerookte zalm is niet alleen populair omdat het in de supermarkt te krijgen is, maar ook omdat het voor zoveel doelen wordt gebruikt. Zo wordt het ook veel toegepast op wraps, als bijgerecht, als amuse, in sushi of als tapas.
Gerookte vis is lekker én gezond. Wanneer mensen eenmaal per week gerookte vis eten, daalt de kans op hartproblemen met 15%! Er is echter een klein nadeel aan dit type vis: de vis wordt gezouten. Daardoor moet je er niet teveel van eten, omdat je anders teveel zout binnenkrijgt. Het advies is dan ook om niet vaker dan 3x per week een gerookte vis te eten. Zo vind je de perfecte balans tussen de voor- en nadelen van het genieten van gerookte vissen.