Vis kun je niet koken, maar wel stomen. De vis wordt er heerlijk zacht en gaar van, zonder harde randjes van het bakken. Gestoomde vis, zoals kabeljauw, wordt vaak geserveerd met rijst en salade. Maar het past ook prima bij een aardappelgerecht als je dat liever hebt. Deze gestoomde kabeljauw heeft een lekkere frisse smaak dankzij de combinatie met limoen. Het recept is zeker het proberen waard! Overigens past het recept voor gestoomde kabeljauw met limoen ook heel goed in de meeste diëten: het is niet vet, bevat geen koolhydraten en geen suikers.
Ingrediënten voor gestoomde vis (4 personen)
- 500 gram kabeljauwfilet
- 1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
- 1 limoen
- 4 mooie slabladeren
- 2 eetlepels gembersiroop
- Sojasaus
- Zwarte peper, vers gemalen
Het bereiden van gestoomde kabeljauw met limoen
- Boen de limoen goed schoon. Trek dan met een citroentrekker lange reepjes van de schil. Dit kun je eventueel ook met een mesje doen, maar snij niet te diep. Je kunt de schil ook raspen.
- Pers de limoen uit in een bakje. Meng de helft van de gembersiroop er doorheen.
- Leg de slabladeren in het stoommandje. Verdeel dan de vis in vier stukken en leg deze op de sla. Besprenkel de vis dan met het mengsel van limoensap en gembersiroop.
- Bestrooi de vis eerst met de helft van het sesamzaad en dan met verse peper. Leg als laatste de limoenreepjes of -rasp op de vis.
- Stoom de vis in ongeveer 7 minuten gaar en zacht in de stoompan.
- Meng drie eetlepels sojasaus met de resterende gembersiroop. Doe hier de sesamzaadjes doorheen. Leg dan de stukken vis op voorverwarmde borden en serveer deze met de sojasaus.
Dit gestoomde kabeljauw recept is oorspronkelijk afkomstig uit de Japanse keuken. Het is dan ook heerlijk met pandanrijst en typisch Japanse bijgerechten.
Afbeelding afkomstig van shutterstock.com