Vis is heerlijk, maar wordt vaak ondergewaardeerd. Er wordt gewoon een pak vissticks opengetrokken en in de pan gegooid, of je haalt een kibbelingetje onder het mom van ‘vis is gezond’. Waar we eigenlijk alles kunnen met vlees (bakken, braden, stomen, koken, stoven), houden we het bij vis meestal simpel. En dat is zonde, want vis is minstens even veelzijdig als vlees. Wat dacht je van rauwe vis, die je bijvoorbeeld lekker kunt gebruiken in sushi? Maar ook kun je een vis heerlijk gaar stoven in een stoofpotje. Eigenlijk het lekkerst van al: vis langzaam gaar laten stomen in de oven! Het is makkelijk, lekker en gezond om gestoomde vis te eten. Deze vijf recepten voor vis uit de oven leveren je genoeg variatie op voor de komende weken! Elk recept bevat de ingrediënten en instructies voor 4 personen.
Even de basis bekijken
Elke vorm van stomen maakt gebruik van hete, vochtige lucht om het eten gaar te krijgen. We hebben al eens gestoomde groenten behandeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een stoompan of vergiet. In de oven gebruiken we vrijwel altijd stoomzakjes als er iets gestoomd moet worden. Je doet de vis met de ingrediënten in de stoomzak, het clipje erop, in een ovenschaal en voilà: een uurtje later haal je een heerlijk gestoomde vis uit de oven. Een praktische tip: stoomzakken kun je in elke winkel los kopen, maar ze liggen meestal op de afdeling ‘plastic zakjes’. Het zijn andere zakjes dan gewone plastic zakjes (die smelten in de oven) dus je moet wel de goede kiezen!
Recept 1: Zalm met dille, creme fraiche en groente
Zalm is een typische vis met een bijzondere smaak. Kies je een zalm van goede kwaliteit, dan bezit hij een rijke, volle smaak van zichzelf. Daarom gebruiken we weinig extra kruiden om het geheel op smaak te brengen, want dan zou de zalmsmaak verdwijnen. Er worden extra groenten toegevoegd, zodat je een kant en klaar zalm-groente-pakketje uit de oven hebt.
- 4 moten zalm
- 2 dunne preitjes
- 4 lenteuitjes
- 300 gram bospeen of waspeen
- 200 gram cherrytomaatjes
- 1 eetlepel dille
- 125 ml creme fraiche
- 200 ml water
- citroensap
- snufje peper en zout
Snij de groenten zo fijn mogelijk. De prei wordt in heel fijne, dunne ringetjes gesneden, de wortel kun je in plakjes of reepjes snijden. Snij alles goed klein (met name de wortels) zodat het gelijkmatig gaar wordt. Leg de (bevroren of ontdooide) vis in de stoomzak. Voeg de groenten toe en verdeel ze netjes. Maak dan een saus door de creme fraiche, water, dille, peper en zout te mengen. Giet dit over de groenten. Vervolgens maak je de zak dicht en doet hem in de ovenschaal. Laat de vis en groenten in 60 minuten gaar stomen op 180 graden (zonder grill). Heb je bevroren vis gebruikt, dan kun je de baktijd iets verlengen. Serveer de vis met de groenten en sprenkel er citroensap overheen.
Recept 2: Gestoomde vis met sojasaus
Dit recept kan worden gemaakt met verschillende soorten vis. Sojasaus combineert bijvoorbeeld goed met zalm, maar kan ook heel goed bij kabeljauw en andere witvissen. Het resultaat is een heerlijke, zoutige vis die wordt gegeten in Aziatische landen en steeds populairder wordt in Nederland.
- 4 moten vis
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels gember in reepjes
- 1 bosuitje in reepjes
- 2 fijngesneden bosuitjes
- 1 theelepel koriander
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 1 theelepel suiker
Doe de vis in de stoomzak, samen met de olijfolie en 100 ml water. Leg dit in de ovenschaal en strooi er dan de gember en het in reepjes gesneden bosuitje overheen. Laat dit 25 minuten stomen op 180 graden (geen grill). Vervolgens maak je de stoomzak voorzichtig open. Schep de reepjes gember en bosui van de vis af. Verspreid vervolgens de fijngesneden bosuitjes en de koriander over de vis. Verhit in een pannetje de sojasaus, samen met 1 theelepel suiker en 4 eetlepels water. Giet dan dit hete sausje over de vis. Serveer direct!
Tip: het klinkt vreemd om nieuwe bosuitjes op de vis te leggen, maar dit heeft te maken met de smaak (die minder sterk wordt door het stomen) en de ‘bite’ die rauwe bosuitjes in het gerecht brengen.
Recept 3: Gestoomde vis met shii-take paddestoelen
Shii-take paddestoelen worden in vrijwel elke supermarkt verkocht. Toch zijn ze vaak nog vrij onbekend, of vinden mensen het een beetje eng om ze te gebruiken. De paddestoelen moeten namelijk eerst worden afgeborsteld voordat ze in het eten kunnen worden gedaan. Doe je dit niet (bijvoorbeeld als je ze alleen even afspoelt), dan kun je daar later last van krijgen. Maar wanneer je ze eerst goed afborstelt, zijn ze daarna heerlijk in je gerecht en absoluut de moeite waard!
- 1 kg witvis
- 100 gram shii-take paddestoelen
- 1 kleine wortel
- 1 sjalotje
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 gemberwortel (3 cm)
- 1 eetlepel olie
- 1,5 eetlepel sojasaus
Maak de vis schoon en snij er een aantal diepe sneden in. Snij de stelen van de paddestoelen en borstel ze goed af. Snij dan de groenten en de gember in hele fijne, dunne reepjes. Leg de vis in de stoomzak en strooi en de groenten en de gember lekker overheen. Giet er dan een mengsel overheen van de sojasaus, de olie en 150 ml water. Doe dan de zak dicht en stoom de vis en groenten in 35 minuten op 180 graden heerlijk gaar en zacht. Bevroren vis stoom je ongeveer 5-10 minuten langer.
Recept 4: Thaise gestoomde vis met kruiden
We blijven nog even in de Oosterse keuken, waar aanzienlijk meer met vis gebeurd dan in Nederland. Dat komt onder andere omdat we in Nederland vaak vrij bescheiden zijn als het gaat om het toevoegen van kruiden, iets wat juist bij vis niet de bedoeling is! Zeker bij witvis zijn het de kruiden die de vis lekker op smaak brengen. Dit Thaise recept doet dat zeker!
- 4 moten vis (bijvoorbeeld zalm of kabeljauw)
- 150 gram kleine garnalen
- 2 eetlepels Nam Pla (Thaise vissaus)(verkrijgbaar bij de toko)
- 1 eetlepel koriander
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine Spaanse peper
- 1 theelepel koenjit (kurkuma)
- 1 theelepel djahe
- 1 eetlepel rietsuiker (of donkere basterdsuiker)
- Citroensap
Doe de koriander, fijngesneden knoflook, (zeer) fijngesneden peper, koenjit, djahe en rietsuiker in een kom. Voeg vierde Nam Pla overheen. Roer dit goed door en voeg dan telkens 1 eetlepel water toe totdat je een dunne saus hebt. Snij de vis in dobbelsteentjes van ongeveer 2 cm en meng de vis met de saus. Schep het geheel in de stoomzak en leg er de garnaaltjes overheen. Stoom alles lekker warm en gaar in ongeveer 35 minuten op 180 graden, bij bevroren vis doe je het wat langer. Serveer met citroensap.
Recept 5: Surinaamse kabeljauw (bakkeljauw)
De Surinaamse keuken heeft een aantal verrassende visrecepten paraat. Zo ook de Surinaamse kabeljauw, die in Nederland ook wel de Bakkeljauw wordt genoemd. Het is een behoorlijk pittig recept, maar dit kun je heel gemakkelijk minder pittig maken door in plaats van de Madame Jeannette te kiezen voor een gewone Spaanse peper, of door de peper helemaal weg te laten. Er is nog iets anders bijzonders aan dit recept: de vis wordt niet in een stoomzak gedaan maar gebakken in een bananenblad.
- 4 stukken kabeljauw
- 6 lenteuitjes
- 2 bananenbladeren (toko)
- 4 teentjes knoflook
- 250 gram cherrytomaatjes
- Klein stukje geraspte gember
- Klein stukje Madame Jeannette peper
- Wokolie
- Snufje peper en zout
Leg twee keer twee stukken vis op een bananenblad en doe een snufje zout en peper erover. Smeer de vis in met wat wokolie voor de smaak. Snij de cherrytomaatjes in tweeën en de lenteui in kleine stukjes en strooi ze over de vis. Snij dan het kleine stukje Madame Jeannette zo fijn mogelijk en verdeel gelijkmatig over de vis. Je kunt ook een gewone Spaanse peper gebruiken of helemaal geen peper erbij doen als je niet houdt van pittig. Strooi de geraspte gember over de vis, snij de knoflook fijn en verdeel die er ook overheen. Vouw nu de bladeren dicht en zet ze stevig vast met een houten prikker. Zet onderin de oven een schaal met water. In het midden van de oven leg je de pakjes op een rooster. Bak ze op 90 graden in ongeveer 20 minuten gaar. Je kunt een klein beetje gember in het stoomwater doen voor wat extra smaak.
Geniet jij ook zo van vis in je recepten? Of moet je het eten vanwege het dieet dat je volgt? Kijk dan ook op meer-weten-over-eten voor andere lekkere recepten met vis, of lever zelf een lekker en origineel recept aan!