Je kent misschien die zakjes van Maggi wel van Braadstomen. Een van die zakjes was die voor gestoomde zalm uit de oven. Het recept was lekker, maar de zakjes zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar. Komt nog bij dat Maggi het nodig vindt om meer dan 20 stofjes toe te voegen aan het zakje. Terwijl je met heel wat minder ook een heerlijke gestoomde zalm krijgt!
Benodigdheden voor gestoomde zalm
- 1 braadzak (verkrijgbaar in de supermarkt, bij de plastic zakjes)
- 350-500 gram zalmfilet, diepgevroren of ontdooid
- 125 ml creme fraiche
- 75 ml water
- 2 eetlepels dille (bij voorkeur vers)
- 2 eetlepels peterselie (ook vers)
- 1 teentje knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel kurkuma of eventueel kerriepoeder
- 2-3 theelepels citroensap
Bereidingswijze van de gestoomde zalm
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de braadzak open en leg de zalmfilet erin.
- Hak de verse kruiden en de knoflook zo fijn mogelijk. Eventueel kun je ze in de vijzel doen om ze goed fijn te krijgen.
- Meng in een bakje de kruiden, citroensap, water en creme fraiche. Roer tot alles goed gelijkmatig is opgelost. Doe het dan bij de zalm in de zak en verdeel de saus goed over de vis.
- Voeg naar smaak zout toe (1/2 theelepel is meestal voldoende). Sluit de braadzak met het bijbehorende clipje en leg hem op een bakplaat of in een ovenschaal.
- Schuif de braadzak in de oven, maar zorg dat de zak niet de bovenkant van de oven kan raken. Bak de zalm in 45 minuten (bevroren) of 30 minuten (ontdooid) gaar in het midden van de oven.
Wil je meer van deze vissen tegelijk braadstomen? Dan kun je het beste een tweede braadzak gebruiken en hetzelfde recept daarvoor volgen. Teveel vis in één braadzak wordt niet goed gaar. De saus kan zich dan ook niet mooi verdelen over de vis.
Serveertip: serveer met (gebakken) aardappeltjes en worteltjes.