Dat pannenkoeken en gezond goed samengaan, hebben we al eens eerder laten zien. Gezonde pannenkoeken bestaan wel degelijk – en ze zijn nog lekker ook. De pannenkoeken in dit recept gaan nog een stapje verder dan alleen het kiezen van ander beleg: er worden erwten in meegebakken. Dit maakt deze pannenkoeken lekker, bijzonder én super gezond! Want erwten zijn een grote bron van vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Probeer dus ook eens je pannenkoeken op deze manier te maken. Je zult er verbaast van staan hoe lekker ze zijn – zelfs lekkerder dan gewone pannenkoeken!
Ingrediënten voor erwten-pannenkoeken (ongeveer 4 pannenkoeken)
- 200 gram erwten, bevroren of vers gepeld
- 1 theelepel zeezout
- 3 eieren
- 90 gram cottage cheese of hüttenkäse
- 60 gram bloem
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 lente-uitjes, kleingesneden
- 60 gram boter
Bereidingswijze
De bereidingswijze voor deze pannenkoeken is niet zo heel moeilijk. Je kunt het ook als je verder weinig ervaring hebt in de keuken, dus ook voor beginners is het een lekker recept.
- Gebruik je verse erwten, dan kook je ze in 3 minuten zacht. Dat is niet perse nodig bij bevroren erwten. Bevroren erwten hoef je alleen maar te ontdooien, want die zijn vaak al zacht. In beide gevallen giet je het vocht van de erwten af.
- Doe de eigeren, kaas, bloem, olie en zout in een blender of staafmixer en pureer het tot een zacht beslag. Doe het beslag in een kom en roer de lente-ui en de erwten erdoorheen. Het beslag moet wel dik zijn, maar je moet het goed kunnen gieten. Is het te dik, dan leng je het aan met een heel klein beetje water.
- Verhit een pan met anti-aanbak laag. Doe en klein beetje olie of boter in de pan. Is die goed warm, dan giet je wat beslag erin. Met een lepel smeer je het beslag uit tot een gladde pannenkoek. Bak deze totdat er belletjes aan de bovenkant komen en de onderkant gelijkmatig bruin is. Dan keer je hem om en bak je hem nog even tot de andere kant ook mooi bruin is.
- Je kunt de pannenkoeken zo los eten, maar het is ook lekker om er nog wat fijngesneden lente-uitjes als ‘beleg’ op te doen.
Dit heerlijke pannenkoeken recept is niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. Het past daardoor ook in de meeste diëten. Uiteraard is het ook E-nummervrij, wat ook een flink pluspunt is! Deze pannenkoeken zijn lekker als lunch, maar ook heel geschikt als extraatje bij de (paas)brunch. Eet smakelijk!