Natuurlijk, iedereen roept maar steeds dat ontbijten gezond is en komt steeds met ontbijt ideeën die voor jou goed zouden zijn. Maar wat als je ‘s ochtends gewoon zo lang mogelijk in bed wilt liggen of als je niks naar binnen krijgt? Kortom: hoe kun je gezond én makkelijk ontbijten op een manier die bij je past?
Vind jouw eten
Wat weinig mensen weten is dat er verschillende ‘eettypen’ bestaan. Waar de een met een ontbijt van twee boterhammen genoeg heeft tot de lunch, heeft de ander na een half uur alweer een rommelende maag. Hoe komt dat? Omdat iedereen op een verschillende manier zijn eten verteerd, waardoor vooral de verwerking van het ontbijt anders is. Experimenteer dus met verschillende ontbijten om het goede te vinden. Het kan best voorkomen dat jij tevreden bent met een boterham met banaan, terwijl je partner een stevig bord brinta naar binnen weet te werken.
Wat is makkelijk en gezond?
Het grappige is dat bij de meeste maaltijden ‘gezond’ en ‘makkelijk’ niet zomaar samen in een zin passen. Dit geldt echter veel minder bij het ontbijt, waar ze prima met elkaar te combineren zijn. Neem bijvoorbeeld havermout, yoghurt, fruit, brood, smoothies… Er zijn eigenlijk niet zo gek veel standaard ontbijten die erg ongezond zijn. Natuurlijk, het English Breakfast scoort heel hoog in de categorie ongezond, maar tegelijkertijd kun je dat ook weer niet makkelijk noemen. Een van de weinige makkelijke én ongezonde ontbijten die ik kan bedenken zijn de standaard pakken met ‘Goedemorgen’ en andere ontbijtyoghurt. Deze yoghurt klinkt supergezond, maar kijk wel even naar de E-nummers en de suikers die erin verwerkt zijn!

www.livescience.com
Makkelijk en gezond ontbijten: 5 ontbijten uitgelicht
Gezonde belegde boterhammen
Boterhammen zijn alleen gezond als je kiest voor de juiste basis – hoe meer granen er in het brood zitten, hoe meer vezels het brood bevat. Kies dus voor volkoren of grof volkoren brood als je gezond wilt ontbijten – hoewel het nieuwe Tarvo brood (een combinatie van tarwe en volkoren) ook hoog scoort als gezond brood.
Vervolgens kies je het juiste beleg. In tegenstelling tot vroeger is kaas absoluut níét gezond als ontbijt – het bevat veel vetten en weinig nuttige stoffen. Kies daarom liever voor fruit, komkommer, tomaat of paprika. Verrassend lekker, gemakkelijk erop te doen en super gezond. Ook een lekker ei is een gezond alternatief, waarbij je zelf kunt kiezen hoe moeilijk je doet – gekookt, gebakken, spiegelei…
Ontbijtgranen
Ontbijtgranen zijn in zichzelf natuurlijk behoorlijk gezond als ontbijt. Veel mensen raden aan om dit te combineren met halfvolle melk, maar of dit veel gezonder is dan volle melk is maar zeer de vraag. Zoals met elk halfvol, light of demi-product moet je ook bij de halfvolle melk letten op de vervangers die zijn toegevoegd. Sommige halfvolle producten bevatten meer E-nummers, die weer schadelijk zijn voor de gezondheid, of meer suikers.
Afgezien van de melk zijn ook de ontbijtgranen zelf niet altijd even gezond. Let vooral op extra toegevoegde suikers, waardoor kinderen dol zijn op bepaalde granen, terwijl ze in feite absoluut niet gezond zijn als ontbijt. Gezonde ontbijt ideeën zijn havermout, brinta, muesli of havervlokken met noten. Wil je er toch wat zoets bij, voeg dan in plaats van suiker wat banaan of ander fruit toe. Dit bevat ook suikers, maar is minder ongezond dan geraffineerde suiker.
Smoothies
Niet iedereen wordt vrolijk van het idee te ontbijten met een groente-smoothie. Je zit gewoon niet te wachten op de smaak van andijvie bij je ontbijt, toch? Fruitsmoothies zijn een veel beter ontbijt idee, waarbij je wel een balans moet zien te vinden tussen zoete en zure smaken. Teveel zuur (bijvoorbeeld uit appels) is slecht voor je gebit, terwijl een zoete smoothie waarschijnlijk vrij veel suikers bevat. Een fruitsmoothie is dan ook niet gezond op het gebied van suikers of zuren, maar wél op het gebied van vezels en vitaminen. Vooral de vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang, wat je de rest van de dag goed kunt gebruiken. Probeer hier dus een balans in te vinden. Je kunt er ook voor kiezen om komkommer te gebruiken als basis voor je smoothie en daar fruit aan toe te voegen. Door de neutrale smaak van komkommer proef je de volle fruitsmaak, terwijl je wel een goedgevulde smoothie hebt zonder teveel suikers.
Toevoegingen om je ontbijt gezonder te maken
Je kunt verschillende dingen toevoegen aan je ontbijt om het gezonder te maken. Dit geldt niet alleen voor yoghurt-ontbijten, maar ook voor smoothies en melk- en granenontbijten. Deze items kun je toevoegen als ondersteuning voor jouw gezonde, makkelijke ontbijt:
- Chia zaad
- Vers fruit
- Gedroogd fruit
- Ongebrande, ongezouten noten
- Klein beetje honing
- Specerijen zoals kaneel
Het ontbijt moet sowieso voldoende zijn om te voorkomen dat je direct weer een hongergevoel hebt. Daarnaast moet het je energie geven en je helpen bij de concentratie. Heb jij het ideale ontbijtrecept gevonden? Denk dat niet dat je de rest van de dag niets meer hoeft te doen. Ook je lunch en je avondeten dienen gezond te zijn, anders heb je weinig aan dat bijzonder uitgekiende gezonde ontbijtje ‘s ochtends…
Heb jij ook nog een goed ontbijtrecept dat je wilt delen? Laat een reactie achter!