Het is welbekend dat je ziekten kunt vermijden als je gezond eet, maar heb je er wel eens serieus over nagedacht? Voeding speelt echt een belangrijke rol met betrekking tot een goede gezondheid, en dus ook met de gezondheid van je ogen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan nare oogziekten voorkomen, zoals maculadegeneratie, keratoconjunctivitis sicca of cataract. De invloed van voeding op je ogen wordt vaak onderschat. Wat moet je nou zonder je ogen? En wat voor ziekten zijn dit? Lenzenspecialist Sightful vertelt ons er meer over.
Maculaire degeneratie
Maculaire degeneratie een aandoening wat zichtverlies veroorzaakt bij ouderen. Het treedt op wanneer de macula verslechtert. De macula maakt deel uit van het netvlies aan de achterkant van het oog. Het is slechts ongeveer 5 mm breed, maar is verantwoordelijk voor al ons centrale zicht, het grootste deel van ons kleurenzicht en het fijne detail van wat we zien. Het netvlies is een dunne laag weefsel op de binnen-achterwand van het oog.
Er zijn 2 vormen van deze ziekte: de natte en de droge variant. De meeste mensen die lijden aan maculaire degeneratie hebben last van de tweede variant. Hierdoor zullen ze steeds minder zien. Het is wel mogelijk dat deze variant leidt tot de natte variant.
Je vraagt je nu misschien af wat dit met voeding te maken heeft. Het blijkt zo te zijn dat vrije radicalen een hoge invloed hebben op de ontstane schade. Als je veel antioxidant-rijke voeding consumeert, zullen deze vrije radicalen worden aangepakt en kan de kans op maculaire degeneratie tot wel 30% verlagen.
Keratoconjunctivitis Sicca
Deze moeilijke naam wordt ook wel het droge ogen syndroom genoemd. Dit syndroom komt het meeste voor en is de hoofdreden dat men een bezoekje aan de oogarts brengt. Risicogroepen voor deze ziekte zijn ouderen, vrouwen en mensen die veel naar een computerscherm kijken. Gezonde voeding kan de kans aanzienlijk verminderen om deze ziekte te krijgen. Vooral als omega 3 in je dieet geïmplementeerd wordt. Vette vis en bepaalde noten en zaden zijn rijk aan deze typen vetzuren.
Cataract
Cataract wordt ook wel staar genoemd en ook door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, kan de kans hierop aanzienlijk worden verminderd.
Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van antioxidant-rijk voedsel een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van deze ziekte, of de ontwikkeling ervan te vertragen. Vitamine C en E zijn antioxidanten.
Voedsel waar vitamine C in zit:
Citrus (sinaasappels, grapefruit, limoenen, enzovoorts)
Tomaat
Paprika’s
Kiwi
Broccoli
Aardbeien
Spruitjes
Kanteloep
Aardappelen
Vitamine E zit vooral in zaden zoals zonnebloemzaden, noten zoals pinda’s en groene bladgroenten zoals snijbiet. Afgezien van zijn rol als antioxidant, helpt vitamine E ook het immuunsysteem te ondersteunen net zoals vitamine C dat doet.
Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine, dus mensen moeten vitamine E-rijk voedsel met vet consumeren om de absorptie te verbeteren.
Geneest voedsel de ogen?
Die uitspraak durft men nog niet te maken. Het is echter wel duidelijk dat de kans op oogziekten kleiner wordt door een gezond en gevarieerd eetpatroon. Fruit, noten en groenten spelen hierbij een belangrijke rol. Substanties als tabak en alcohol kunnen het beste vermeden worden. Deze zijn namelijk schadelijk voor je ogen. Alcohol vermindert bijvoorbeeld het gehalte een antioxidanten in je lichaam en tabak vernauwt de bloedvaten (dus ook die in je ogen).

Lukt het niet met voeding?
Dan kun je altijd nog supplementeren. Er zijn genoeg supplementen op de markt die voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor de gezondheid van je ogen. Supplementen zullen het qua opname in het lichaam nooit winnen van voeding, maar het draagt zeker zijn steentje bij. Als je weet dat je het niet gaat redden met enkel voeding, is het sowieso beter om supplementen in te nemen. Beter iets, dan niets zullen we maar zeggen!