We weten het allemaal. Kinderen moeten ‘er’ nog van groeien en daarom is het belangrijk dat ze voldoende en met name gezonde voeding eten. Maar dat valt niet altijd mee! Mama of papa kunnen nog zo overtuigend vertellen dat die groene blaadjes gezond zijn, voor een kleuter is een salade nu eenmaal meestal minder aantrekkelijk dan een bord met frietjes. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden!
Wennen aan smaken
Een kind moet een smaak een aantal keer proeven voor hij het lekker kan gaan vinden. Hou hier bij een baby al rekening mee: biedt veel smaken (zelfgemaakte) groenten- en fruithapjes aan. Mix niets door elkaar, maar laat je baby aan de pure smaken wennen. Vindt hij de spinazie of bloemkool niets? Probeer het over een paar weken gerust nog een keer.
Met een ouder kind (vanaf een jaar of twee) kun je afspreken dat hij in ieder geval van alles op zijn bord één hapje proeft. Op die manier komen ze toch met nieuwe smaken in aanraking en zul je zien dat ze uiteindelijk ook steeds meer van die smaken gaan eten.
Tussendoortjes
Het avondeten hoeft natuurlijk niet het enige moment te zijn dat je groenten aanbiedt. Geef gerust bij de lunch ook rauwkost zoals komkommer, tomaat en paprika. Als tussendoortje is het leuk een zogenaamde ‘monkey platter’ te maken. Dit is een bord vol met allerlei gezonde hapjes: denk aan olijven, blokjes kaas, komkommer, reepjes paprika, stukjes wortel et cetera.
Zet dit bord op tafel in de ruimte waar je kind aan het spelen is. Je zal zien dat hij steeds een hapje komt pikken, misschien ook wel van de groentes die hij zegt helemaal niet te lusten. Elk hapje is mooi meegenomen. Zeker als je de komkommer of wortel in leuke vormpjes snijdt, is het bord snel leeg!