Het seizoen van barbecuen ligt weer achter ons. En hoewel sommigen dat jammer vinden, zijn er veel mensen die juist helemaal happy zijn: we kunnen weer gaan gourmetten! Altijd gezellig, je hebt er relatief weinig werk van (zeker als je een vaatwasser hebt) en het is natuurlijk best leuk dat je eens niet urenlang in de keuken bezig bent. Je kunt de meeste hapjes voor de gourmet kant en klaar kopen, maar zelf maken is ook een echte aanrader!

Kleine gourmethapjes via shutterstock.com
1. Gebakken ei
De meeste gourmetstellen hebben een aparte cirkel op de bovenkant waarin je pannenkoekjes of ei kunt bakken. Maar je kunt natuurlijk ook een eitje bakken in je pannetje. Lekkere variaties: doe er stukjes tomaat op, smelt er wat kaas doorheen of maak er een prachtig spiegeleitje van!
2. Hamburgertjes
Uiteraard horen er hamburgertjes bij een gourmet. En hoewel je diepvries hamburgers kunt kiezen, zijn de ‘echte’ toch veel lekkerder. Met 300 gram gehakt, 1 ei, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel mosterd of fijngemalen komijn en wat peper en zout kun je zelf heerlijke hamburgertjes maken.
3. Verse ananas
Verse ananas is heerlijk als bijgerecht. Maar je kunt het ook lekker bakken in je pannetje, combineren bij het vlees of als beleg op je pannenkoekjes proberen. Ananas is veelzijdig toe te passen als bijgerecht en past bij de meeste vleessoorten: het is een echte must bij de gourmet!
4. Pannenkoekjes
We hebben ze al genoemd: pannenkoekjes. Niet alleen leuk en lekker voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Ideaal om te combineren met allerlei vleessoorten en om er lekker mee te experimenteren. Heb jij al eens een pannenkoekje geprobeerd met tomaat, augurkjes of meegebakken ananas?
5. Slavinkjes
Slavinkjes kun je heel gemakkelijk zelf ‘draaien’. Je neemt gewoon 300 gram gehakt (liefst half-om-half) en een pakje spek. Maak de slavinkjes voor de gourmet zo plat mogelijk. Officieel horen het ronde rolletjes te zijn, maar bij de gourmet gaart het vlees beter als het plat is.
6. Verse broodjes
Het klinkt nogal basic, maar verse broodjes zijn echt noodzakelijk bij een gourmet. Heb je geen zin om zelf brood te bakken, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een fijngesneden stokbrood of andere kleine broodjes. Ook afbakbroodjes zijn een optie als je toch iets zelf wilt doen.
7. Gevulde champignons
Je hoeft geen vegetariër te zijn om dol te zijn op gevulde champignons. Je kiest een grote champignonsoort, die je met vanalles kunt vullen. De combinatie zongedroogde tomaten met rucola is bekend, maar ook roombrie met peterselie is erg lekker als vulling!
8. Vishapjes
Visfilet kan altijd lekker in een pannetje worden gebakken. Je kunt hierbij gaan voor zalm, kabeljauw of andere witvis. Je kunt er ook spiesjes van maken en de vis afwisselen met paprika, of een mooi mengsel maken van kleine stukjes vis en bijvoorbeeld stukjes tomaat of courgette.
9. Slahapjes
Voor bij de gourmet zijn koude hapjes ook lekker. Denk aan verschillende hapjes met sla. Zo kun je bijvoorbeeld kleine blokjes geitenkaas of fetakaas in een slablaadje wikkelen. Ook een tomaatje in sla, komkommer met sla of ei in sla is een lekker bijgerecht.
10. Biefstukjes
Op de barbecue krijg je biefstuk nooit perfect ‘net-gaar-genoeg’. Dat lukt met de gourmet veel beter, al moet je wel wat experimenteren met de baktijd. Verder kun je ook zalm iets rauw laten, is dat lekker met varkenshaasjes en een tartaartje kun je ook goed op de gourmet bakken.
Natuurlijk zijn er nog tientallen lekkere gourmethapjes die er echt bij horen. Maar met deze 10 heerlijke hapjes heb je al een goede basis voor je gourmet avondje. Verder hangt het er ook van af hoeveel tijd je hebt, of er kinderen bij zijn en of je misschien vegetarisch wilt gourmetten. Wil je gourmetten op sinterklaasavond? Maak er dan ook nog wat lekkere sinterklaashapjes bij! Heb je het erg druk en heb je weinig tijd voor de boodschappen, dan kun je deze ook online bestellen.