Griekse Baklava is één van de lekkerste Griekse nagerechten die er bestaan. De heerlijke volle zoetheid doet je onmiddellijk denken aan witte stranden en zomerse dagen. Hoewel het gerecht niet snel gemaakt kan worden (je moet het een dag van tevoren bereiden) en ook niet heel gemakkelijk is, is het resultaat heerlijk. In combinatie met andere recepten uit de Griekse keuken (zie onze top 10 Griekse recepten) stel je zelf een perfecte Griekse maaltijd samen.
Ingrediënten (10 personen)
- 1 pond filo-deeg
- 250 ml. zachte boter
- 150 gr. suiker
- 1 theelepel kaneel
- 300 gr. gehakte walnoten
- 120 ml. water
- 60 ml. citroensap
- 60 ml. honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Leg de helft van de plakjes filo-deeg op een ingevette bakplaat (ong. 30 x 20 cm). Smeer de boter gelijkmatig over het filo-deeg en vouw de randjes om als dat nodig is. Leg de rest van de plakjes filo-deeg onder een vochtige doek terwijl je bezig bent met de rest van het recept.
- Meng de helft van de suiker met de kaneel en de walnoten. Strooi dit mengsel gelijkmatig over het filo-deeg op de bakplaat. Leg de rest van het filo-deeg in een dunne laag over het notenmengsel en smeer ook deze laag in met boter.
- Snij dit in vierkantjes, door alle lagen heen. Bak vervolgens in ongeveer 1 uur gaar in het midden van de oven. Het deeg moet er goudkleurig uitzien.
- Meng de overgebleven suiker, citroensap en honing in een kleine pan en verhit totdat de boter is gesmolten. Zet dan het vuur wat hoger en wacht totdat het net kookt. Giet het mengsel dan gelijkmatig over de Baklava. Dek dit losjes af (het moet wel wat ruimte hebben om te ademen) en laat dit minimaal 8 uur rusten.
Het serveren van je Griekse Baklava
Griekse Baklava wordt traditioneel geserveerd met een rand van aardbeitjes en slagroom. Je kunt hiermee ook variëren door bijvoorbeeld wat gesmolten chocola toe te voegen. Pas wel op dat je er niet teveel bij bedenkt, want het is een vrij zwaar nagerecht en na een uitgebreide Griekse maaltijd kan het wat teveel zijn.
Het Engelstalige recept met de originele maten en gewichten vind je hier: http://www.food.com/recipe/greek-baklava-54872