Er zijn heel veel heerlijke herfstgroenten. Veel mensen denken dat de meeste groenten zomergroenten zijn, maar dat is niet zo. Er zijn eigenlijk veel meer wintergroenten. Ze hebben de hele zomer de tijd gehad om te groeien en in het najaar zijn ze rijp voor de oogst. Dit zijn 10 heerlijke herfstgroenten en tips voor recepten ermee!
1. Andijvie
De eerste typische herfstgroente is andijvie. Zowel krulandijvie als bladandijvie is nu klaar voor de oogst. De andijvie kan rauw worden gegeten, maar wordt vaker klaargemaakt in een recept.
Tip: Van andijvie maak je een heerlijke aardappelstamppot met rauwe andijvie en gebakken spekjes.
2. Bloemkool
Bloemkool is een van de vele koolsoorten die in de herfst geoogst worden. Wist je dat de bloemkool eigenlijk een hele grote bloem is die we opeten? Bloemkool wordt vaak gekookt gegeten.
Tip: Van bloemkool maak je lekkere en gezonde bloemkoolrijst.
3. Courgette
De courgette lijkt wel wat op de komkommer. Het is dan ook familie van elkaar. De courgette wordt echter minder vaak rauw gegeten, omdat hij minder smaak heeft dan een komkommer.
Tip: van courgette kun je courgettesoep maken.
4. Maïs
De maïs die je hier in Nederland op de velden ziet, is vrijwel altijd goudgele voedermaïs voor de koeien. Best gek, want zelf eten we een ander type maïs, dat er meestal net wat minder mooi uitziet.
Tip: met maïs kun je veel Mexicaanse gerechten klaarmaken.
5. Prei
Prei is er in veel soorten. Je hebt lenteprei, zomerprei en ook herfstprei en winterprei. De laatste pretsoorten zijn wat groter en hebben een zachtere smaak.
Tip: prei is heerlijk in een hartige preitaart.
6. Rode bieten
Vroeger werden de rode bieten met de hand geoogst in Oktober. Ze werden dan urenlang gekookt en ingemaakt. Lekker als voorraadje voor de winter! Er zijn mensen die dat nog steeds als jaarlijkse traditie hebben, maar veel mensen kopen rode bieten gewoon in de winkel.
Tip: Rode bieten salade is erg lekker als herfstsalade.
7. Snijbonen
De sperzieboon en de snijboon zijn rijp voor de oogst in september en oktober. Ook deze worden vaak in grote hoeveelheden geoogst en dan afgehaald en schoongemaakt. De snijbonen worden kleingesneden. Ze zijn gemakkelijk in te vriezen.
Tip: Snijbonen zijn lekker als wokgroente met andere herfstgroenten.
8. Ui
Veel mensen vinden uien niet helemaal meetellen als echte groente. Je kunt er geen hoofdmaaltijd van maken. Toch zijn uien groente, net als knoflook. En je eet ze vaker dan je denkt!
Tip: Uien worden in de meeste hartige recepten gebruikt.
9. Veldsla
Veldsla is een sla soort, maar hij wordt meestal behandeld zoals andijvie en spinazie. Zonde, want veldsla is ook heel erg lekker als een uitgebreide salade. Je kunt veldsla goed combineren met bijvoorbeeld rucola.
Tip: Je kunt van veldsla een heerlijke stamppot maken met verse spekjes.
10. Witte kool
Witte kool is ook een typische herfstgroente. De witte kool is weer terug van weggeweest. Vroeger was het de groente die arme mensen aten. Maar tegenwoordig wordt witte kool veel toegepast in allerlei gerechten.
Tip: witte kool is een heerlijke wokgroente.