Groente stomen is behoorlijk populair. Maar is het ook gezond? Ja, zeggen de experts: groenten stomen is gezonder dan groenten koken. Maar hoe zit dat dan precies? Wat is er zo gezond aan stomen? En hoe doe je dat eigenlijk ? Wij deden onderzoek naar hoe en wat aangaande het stomen van groenten.
Behoud van vitamines
In alle groenten zitten vitamines. We weten best dat er in verse, rauwe groente de meeste vitamines zitten. Echter, veel groentes zijn rauw niet erg aantrekkelijk. Bovendien is het menselijk verteringsstelsel er ook niet goed in rauwe groentes af te breken. Dus besloten onze voorouders groenten te koken in water. Er is echter bij koken een klein probleempje: koken maakt de celwand van de groenten kapot. Dat is niet erg, want daardoor wordt de groente zacht. Echter, doordat de celwanden kapot gaat, ‘ontsnappen’ de vitamines naar het water. Veel wateroplosbare vitamines gaan verloren doordat ze in het kookwater terecht komen. Dit gebeurt bij stomen niet. De celwanden gaan wel kapot door de hitte, maar doordat de groente niet in het water ligt, blijven de vitaminen erin zitten; ze kunnen niet ‘ontsnappen’. Gestoomde groente bevat dus meer vitamines dan gekookte groente.
Hoe moet je stomen?
Stomen is dus gezonder dan koken. Maar hoe doe je dat eigenlijk: stomen? Er zijn verschillende methodes, maar het principe is voor allemaal gelijk. Je hebt altijd een ondergedeelte waarin het water zit, plus een bovengedeelte met gaatjes waarin de groente gestopt wordt. Door het onderste deel te verwarmen, gaat het water stomen. De hete damp stijgt op en bereikt door de gaatjes heen de groente, die door de hitte wordt gegaard. Je kunt groenten stomen in:
- Een pan met deksel en een hittebestendige vergiet
- Een stoompan
- Een pan met stoommandje
- Een elektrische stomer
Zoals gezegd is de methode altijd hetzelfde. Stoom je in een pan, dan zorg je dat de pan zodanig wordt verwarmd dat het water wel blijft stomen, maar dat het vuur niet te hoog staat. Anders verspil je heel wat energie en dat is niet nodig. Als je het goed doet, is het stomen van groenten niet duurder dan koken. Het duurt wel ongeveer 5 minuten langer, dus het is geen goede methode als je veel haast hebt. Diepvriesgroenten kunnen ook worden gestoomd. Hou er alleen wel rekening mee dat het smeltwater zal zorgen dat het proces nog eens enkele minuten extra in beslag neemt.
Lekker stomen
Groente stomen kan heel interessant zijn. Je kunt namelijk vanalles toevoegen aan het water, waardoor je groente anders gaat smaken. Een bouillonblokje in het water kan bijvoorbeeld een heel interessant smaakje geven aan je groente. Verder kun je ook kiezen voor verschillende kruidencombinaties. Bijvoorbeeld rozemarijn is een geliefde toevoeging aan stoomwater. Wil je met je eten een jus of saus opdienen? Dan kun je ook eerst de groente stomen en dan het stoomwater gebruiken om een saus ervan te maken. Geen verspilling, maar wel een heerlijke en gezonde maaltijd!