Wie kent nog het ouderwetse, originele grootmoeders appeltaart recept? Je weet wel, die heerlijke taart met een zachte bodem, dikke laag met appel en kaneel en afgewerkt met het karakteristieke ruitjespatroon. De taart die eigenlijk iedereen meteen in zijn hoofd heeft als het gaat om appeltaart, maar die steeds minder vaak wordt gegeten. Veel mensen kopen deze taart alleen nog omdat ze niet weten hoe ze hem moeten bakken. Dit recept voor grootmoeders appeltaart is heerlijk voor verjaardagen, feestjes of gewoon wanneer je zin hebt in een lekker stukje nostalgie.
Grootmoeders appeltaart: de ingrediënten
De ingrediënten zijn gelukkig eenvoudig en de meeste zul je vast wel in huis hebben. Uiteraard zijn de appels het belangrijkst. De originele appeltaart gaat uit van Granny Smith, maar wil je een wat zoetere smaak, dan is ook de Golden Decilious een goede keus. Wat heb je verder nodig voor grootmoeders appeltaart?
- 400 gram bloem
- ½ pakje bakpoeder
- 200 gram basterdsuiker of kristalsuiker
- 150 gram harde boter
- 2 eieren (maat m)
- 1 dl melk
- 1 kg appels
- 50 gram rozijnen
- 1 eetlepel kaneel
- extra kristalsuiker
Bereidingswijze van het grootmoeders appeltaart recept
Snij de boter in kleine stukken. Doe deze samen met bloem, bakpoeder, suiker, 1 ei en de melk in een grote kom en kneed het met koele handen tot een stevig deeg. Vet dan een taartvorm in met wat boter en bestuif hem met bloem.
Neem ongeveer ⅔ deel van het deeg en rol het uit. Bekleed hiermee de bodem en zijkanten van het bakblik. Leg de rest van het deeg in de koelkast. Wel de rozijnen in koud water. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe ze in een grote kom en bestrooi ze met suiker en de kaneel. Schud ze goed door elkaar en proef dan een stukje. Voeg naar smaak extra suiker of kaneel toe en schud de rozijnen erdoor. Doe de appels vervolgens in de taartvorm en schud totdat ze vlak liggen.
Haal het resterende deeg uit de koelkast en rol het plat (ong. 4 mm dik). Neem dan een mes of roller en snijd het deeg in smalle randen. Bedek hiermee de appellaag. Dit kun je willekeurig doen, maar het mooiste is als je er een mooi gevlochten patroon in legt.
Breek het laatste ei in een beker of bakje en klop even door elkaar. Bestrijk de bovenkant van de taart met ei. Bak de taart vervolgens in de oven op 160 graden in een uur tijd gaar. Laat daarna afkoelen en serveer met slagroom.
Appeltaart op grootmoeders wijze: gezond?
Is een appeltaart die op grootmoeders wijze gebakken is ook gezond? Het antwoord is tweeledig. Enerzijds is het grootmoeders appeltaart recept een zoet tussendoortje met relatief veel suiker, dus is het niet erg gezond. Anderzijds is het wel gezonder dan veel andere gebaksoorten. Bovendien bevat dit recept geen overbodige toevoegingen, die wel in alle pakken met bakmix zitten. Het bakken van grootmoeders appeltaart volgens het originele recept is dus een gezonde manier van appeltaart bakken, hoewel de taart zelf niet heel erg gezond is. Echter: ook als je fan bent van gezond eten mag je best eens ‘zondigen’. En dan is deze appeltaart van oma het perfecte tussendoortje!
Vind je deze appeltaart op de ouderwetse manier teveel werk? Dan kun je ook kiezen voor de appelkruimelcake, die sneller te maken is en minstens even lekker smaakt.