Pannenkoeken. Tegenwoordig op tientallen manieren te maken, waarbij de meestgebruikte methode gewoon een kant-en-klaar pakje uit de winkel is. Je hoeft er alleen maar melk (of nog erger: water!) bij te doen, het te roeren en klaar is je beslag. Inclusief de E-nummers, zouten en suikers die er onzichtbaar al in verwerkt zijn. Daarom vind je hier het originele, geheel zelf te maken grootmoeders pannenkoeken recept, zonder al deze kunstmatige toevoegingen. Het kost je nauwelijks extra werk, het levert een mooi en véél lekkerder resultaat en is bovendien een stuk gezonder.
Grootmoeders pannenkoeken – ingrediënten voor 8 pannenkoeken
Je hebt helemaal niet zoveel verschillende dingen nodig als je geen pakje gebruikt. Vooral het beleg is de plaats waar je je wat meer kunt uitleven wat betreft de ingrediënten, omdat er daarbij meer creativiteit vereist is. Voor de pannenkoeken heb je het volgende nodig:
- 250 gr. bloem of meergranenmeel
- 2 eieren
- 500 ml melk
- Boter voor het bakken
Grootmoeders pannenkoeken – werkwijze en belegtips
Eerst doe je de bloem of het meel in een grote kom. Zorg ervoor dat het goed fijn is, eventueel door het eerst even te zeven. Vervolgens giet je langzaam ongeveer de helft van de melk in het midden van de bloem. Roer dit goed door – je zult merken dat het een dikke, papperige massa wordt. Probeer door te roeren tot de klonten eruit zijn. Lukt dat niet omdat het mengsel nog te dik is, doe er dan nog wat extra melk bij. Doe er nog niet teveel melk bij, want naarmate je de melk sneller toevoegt krijg je meer klonten. Doe je het langzaam, dan zal de bloem veel beter oplossen in de melk. Voeg pas als laatste de twee eieren toe. Vervolgens kun je zout toevoegen naar smaak. Dat betekent: eerst wat zout toevoegen, dan een pannenkoek bakken, even een stukje proeven en indien nodig nog wat zout in de kom toevoegen.
De pannenkoeken kunnen op allerlei manieren belegd worden. Je kent natuurlijk de standaard variaties al: spek en appel zijn heerlijk als je ze meebakt, evenals geraspte kaas. Weet je wat ook erg lekker is? Fruit! Je kunt de volgende vruchten gebruiken als beleg:
Meegebakken:
- Ananas
- Perzik
- Appel
Later op de pannenkoek als beleg:
- Aardbeien
- Banaan
- Bramen
- Kersen
- Bessen
- Frambozen
- Sinaasappel
Verder kun je hem ook beleggen met allerlei groentes, die je ook kunt meebakken. Zie voor de meest gezonde belegtips het artikel: “Gezond pannenkoeken eten? Het kan!“. Aangezien dit artikel niet speciaal is gericht op gezond eten ook nog een paar minder gezonde tips:
- Pindakaas op een warme pannenkoek
- Chocoladepasta smelt ook lekker
- Hagelslag erop en dan meteen oprollen
- Roomijs
- Roomijs én aardbeien
Het grootmoeders pannenkoeken recept is uit te breiden naar wens, maar is in principe genoeg voor zo’n 12-14 pannenkoeken. Uiteraard varieert dit aantal ook naar gelang welke pan je gebruikt! Verder valt het recept, zoals gezegd, uit te breiden met allerlei lekkere belegtips. Grootmoeders pannenkoeken zijn in elk geval gezonder en lekkerder dan pannenkoeken uit een pakje – een absolute aanrader!!