Geen enkele kok kan zonder een goed fornuis, een oven (niet zo’n combimagnetron) en een ruime koelkast. Of je nou een beginnende hobby kok bent in je eigen keuken of beroepsmatig werkt in een restaurant. Toch is er in de horeca nog veel meer keukenapparatuur dat regelmatig goed van pas komt. Hieronder staan een aantal handige én verrassende soorten keukenapparatuur voor in de horeca op een rij. Je kunt zo vast wat nieuwe inspiratie opdoen!
Aardappelschilmachine
Nederlanders zijn natuurlijk echt aardappeleters. In veel horecabedrijven kan een aardappelschilmachine daarom niet ontbreken. Probeer je maar eens in te beelden hoeveel tijd en moeite dit zal schelen. Aardappelschillers zijn verkrijgbaar met een capaciteit van ongeveer 4 kilogram tot maar liefst 20 kilogram.
Frietsnijder
Nu we het toch over aardappels hebben, mag de frietsnijder niet worden vergeten. Zelfgemaakte frietjes nemen meer tijd in beslag, maar vallen vaak wel erg in de smaak bij horeca gasten. Je proeft het verschil! Ook als thuiskok kan een frietsnijder een leuke toevoeging zijn aan je keukenapparatuur. Er zijn zowel handmatige als elektrische frietsnijders verkrijgbaar, uiteraard in verschillende formaten. Ook heb je de keuze uit meerdere frietdiktes. Van hele dunne Franse frietjes van 5 mm breed tot dikke, boeren friet met een breedte van zo’n 12 mm.
Rijstkoker
Ook een rijstkoker is zowel ideaal voor in restaurants als praktisch voor bij je thuis. Met rijstkokers krijg je zonder moeite een perfect resultaat. Daarnaast zorgt de warmhoudstand ervoor dat de rijst voor een lange periode vers en warm blijft.
Pastamachine
In een echte Italiaanse keuken mag een pastamachine niet ontbreken. De elektrische of handmatige machine maakt het uitrollen van het deeg een stuk eenvoudiger. Met verschillende hulpstukken en snijwalsen kun je de vorm en diktes van de pasta bepalen. Van dunne spaghettislierten tot bredere tagliatelle. Een compacte pastamachine is bovendien prima te gebruiken op je eigen aanrecht.
Pizza oven
Als er geen ruimte is voor een grote Italiaanse steenoven, kan een compacte pizzaoven goed van pas komen in een horecazaak. Hierin bak je de pizza’s gemakkelijk en snel. Er zijn ovens met een enkele en met een dubbele kamer verkrijgbaar. Als pizza’s een van de belangrijkste en populairste gerechten op de menukaart zijn, is een lopende band pizza oven waarschijnlijk nog handiger.
Warmhoudlampen of warmhoudvitrine
Het is belangrijk dat gasten altijd verse en warme gerechten opgediend krijgen. Om op een drukke avond tijd te overbruggen, wordt er daarom vaak gebruik gemaakt van warmhoudlampen. Hieronder zetten de koks het gerecht klaar om het uit te serveren. Bij een take-away of zelfbedieningsrestaurant is juist een warmhoudvitrine erg praktisch. Hier kunnen de gerechten voor een langere periode en op de juiste temperatuur in bewaard worden.
Vacumeermachine
Door voedsel vacuüm te verpakken, wordt het een stuk langer houdbaar. Dit geldt zowel voor vast voedsel als voor vloeistoffen. In een grote horecazaak is een vacumeermachine daarom een handige toevoeging.
Rijskast
Als er veel wordt gewerkt met deeg, is een rijskast een echte aanwinst. In deze kast kan het deeg onder de beste omstandigheden rusten en rijzen. Het is een musthave voor het perfecte huisgemaakte brood!